13:59 25 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.66
 • USD17.73
 • RUB0.29
 • RON4.11
 • UAH0.73
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  41910

  În urma acestor discuții se va trasa atitudinea PSD în perioada următoare, esențială din punct de vedere electoral, cel puțin pentru locale

  BUCUREȘTI, 9 dec - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Recent ”aleasa” conducere colectivă a PSD are o ședință extrem de importantă începând cu ora 10.00, la sediul central din bulevardul Kiseleff.

  Presa anunță că pe lista discuțiilor sunt câteva puncte esențiale, care pot influența parcursul PSD până în primăvară – când este posibil ca alegerile locale să fie suprapuse cu eventuale alegeri parlamentare anticipate.

  Astfel, se pune problema atitudinii PSD față de preconizata asumare a răspunderii Guvernului Orban pe modificarea Legilor Justiției și pe Legea plafoanelor bugetare.

  În condițiile recentelor declarații ale președintelui interimar Ciolacu, este posibil ca PSD să decidă că NU va depune moțiune la asumarea răspunderii ci… ”până la sfârșitul anului”, așa cum a declarat ambiguu Marcel Ciolacu.

  Deși declarația ar părea că denotă nesiguranța (conducerii) PSD, este posibil ca Marcel Ciolacu să își ia măsuri de precauție – și să păstreze moțiunea de cenzură (un grup poate depune o singură moțiune pe sesiune) pentru cazul în care Orban și Iohannis vor decide să încerce o asumare și pe Buget – deși, teoretic, acest fapt ar fi neconstituțional. Dar, în regimul Iohannis orice e posibil.

  Bugetul – mai precis trimiterea acestuia în Parlament este o altă condiție la care PSD nu renunță – în schimb e de urmărit cum vor aborda liderii PSD problema deficitului bugetar.

  Un alt punct al discuțiilor conducerii va fi despre desființarea SIIJ – unde Ciolacu a avut de asemenea o declarație ambiguă – și anume că PSD va vota desființarea secției dacă asta va reieși în urma ”consultării magistraților”. Ori, așa cum a arătat șefa UNJR, judecătoarea Dana Gîrbovan, respectiva consultare pare a fi mai curând o manipulare.

  Tema alegerilor anticipate pare clară - PSD nu are niciun interes, deci oficializarea poziției ar fi doar o… formalitate.

  În fine, tema pensiilor speciale pare a fi clară, PSD susținând formula supraimpozitării celor ce depășesc un plafon – totuși e posibil să vedem cum PSD cedează pe acest subiect. 

  Ca probleme de organizare ar fi conferințele județene și, implicit pregătirea Congresului din 29 februarie; o altă problemă oarecum internă este acceptarea revenirilor în PSD, în principal a celor din Pro România, la loc de frunte fiind Mihai Tudose cu filiala Brăila – și a lui Adrian Țuțuianu.

  Tot la capitolul problemelor interne va fi cea a datoriilor partidului în urma campaniei electorale – unde se pune problema unor responsabilități ale unor foști lideri PSD.

  Cert este că, în urma acestor discuții – chiar dacă nu se va ajunge la o concluzie la toate – se va trasa atitudinea PSD în perioada următoare, esențială din punct de vedere electoral, cel puțin pentru locale.

  Tagurile:
  Partid, viitor, Decizii, PSD


  Știrile Zilei