15:50 24 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.26
 • USD17.83
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  485100

  Expertul german Peter Schulze a explicat într-o discuție cu reporterul agenției RIA Novosti care sunt motivele vizitei cancelarului Angela Merkel la Moscova.

  BUCUREȘTI, 10 ian – Sputnik. Vizita cancelarului Germaniei, Angela Merkel, la Moscova nu este una întâmplătoare, ea știe că Rusia joacă un rol crucial în reglementarea conflictelor în Siria și Iran, a declarat agenției RIA Novosti politologul german, Peter Schulze.

  Russian President Vladimir Putin and German Chancellor Angela Merkel
  © Sputnik / Aleksey Nikolskyi

  Mai devreme, Kremlinul a anunțat că Merkel va efectua o vizită de lucru în Rusia pe 11 ianuarie, la invitația lui Putin. Cancelarul Germaniei va fi însoțită de ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas. Purtătorul de cuvânt al executivului german, Steffen Seibert, a declarat că în timpul negocierilor ar putea fi abordate situațiile din Irak, Iran, Siria, Libia, Ucraina și problemele în relațiile bilaterale.

  “Rusia joacă în rol crucial în reglementarea conflictelor din Siria și Iran. Fără Moscova, Ankara și Teheran va fi imposibilă orice rezolvare a problemelor din Siria pe termen lung. O situație similară este și în cazul Iranului. Iată de ce Rusia are toți așii în mână, iar cancelarul o știe. E simptomatic faptul că prima vizită din acest an o va efectua la Moscova, nu la Washington. Acest lucru indică asupra faptului că ea nu are prea multe așteptări de la Washington, toate soluțiile de reglementare se află la Moscova”, a declarat expertul.

  Relațiile dintre SUA și Iran s-au agravat după asasinarea în Irak a generalului iranian, Qasem Soleimani, în urma unei operațiuni speciale a SUA. Drept răspuns, Iranul a lansat rachete asupra bazelor militare americane din Irak. Potrivit Washingtonului, niciun cetățean SUA nu a avut de suferit în urma atacului. Ulterior, Washingtonul a anunțat că se va limita la introducerea unor noi sancțiuni împotriva Iranului. Președintele Donald Trump a declarat că SUA nu vor recurge la forța militară, iar sancțiunile economice reprezintă cel mai bun instrument de descurajare a Iranului.

  “Vizita lui Merkel este foarte importantă. Dacă cancelarul va avea voință politică și o oportunitate, ar putea încerca să efectueze o “curățenie generală” istorică în politica ei față de Rusia, care din perioada lui Obama poate fi calificată drept una izolaționistă. Acest lucru presupune o reformulare a politicii ruso-germane și ruso-europene într-un regim de lucru normal”, consideră Schulze.

  Potrivit expertului, dacă se va reuși obținerea unor astfel de schimbări, se vor „deschide perspective largi pentru soluționarea multor probleme internaționale, inclusiv problema Donbasului”. În opinia lui, conflictul ucrainean este „o piatră la gâtul relațiilor ruso-germane”. Schulze consideră că în cazul în care nu va fi identificată o soluție diplomatică pentru Donbas, atunci „nu vom mai putea vorbi despre atragerea Rusiei în edificarea unui sistem de pace și securitate în Europa, însă această implicare este una necesară”.

  “Sper că vizita lui Merkel va aduce mai mult decât un schimb amical de amabilități. Că va presupune o nouă direcție în normalizarea relațiilor dintre Germania, UE și Federația Rusă”, a adăugat el.

  Tematic

  Presa germană: Merkel i-a declarat război lui Trump
  Sondaj: nemții i-au numit pe Putin și Merkel principalii politicieni ai anului 2020
  Putin și Merkel au avut o discuție telefonică - detalii
  Angela Merkel va vizita Rusia pe 11 ianuarie
  Tagurile:
  Vladimir Putin, Rusia, Angela Merkel, Germania


  Știrile Zilei