18:29 13 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.17
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.64
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  78413

  Analist: ”Această modificare rapidă ar schimba totul pe scena politică mai ales în condițiile în care PSD nu reacționează energic”.

  BUCUREȘTI, 16 ian - Sputnik, Evan Răutu. Prezent la gala de la Atheneul Român, premierul Ludovic Orban a declarat că ”este posibil ca azi să ia o decizie privind alegerea primarilor în două tururi”.

  ”Când vom lua o decizie o vom face publică, nu peste mult timp - v-am spus că suntem în curs de analiză şi vom finaliza această analiză cât de curând privitor la cele trei posibile variante - dezbaterea parlamentară, angajarea răspunderii sau ordonanţă de urgenţă”, a declarat Orban, conform Agerpres

  În privința formulei – angajarea răspunderii sau Ordonanță de Urgență, Orban a spus că  ”suntem într-o analiză foarte serioasă”.

  ”Eu, de-a lungul timpului, am luat poziţie împotriva unor ordonanţe de urgenţă şi folosirea ordonanţei de urgenţă - vrem s-o facem numai în situaţii în care într-adevăr există un temei extrem de solid şi există şi o bază constituţională”, a spus Orban, care precizează, totuși, că ”şi ordonanţa de urgenţă este în analiză”.

  Și surse ale agenției „Știri pe surse” confirmă că azi s-ar putea lua decizia emiterii unei OUG pe această temă.

  ”Guvernul condus de Ludovic Orban va emite în ședința de guvern de mâine o Ordonanță de Urgență pentru modificarea legislației pentru alegerile locale în sensul alegerii primarilor din două tururi de scrutin”, scrie ”Știri pe surse”

  Și analistul Sputnik, Dragoș Dumitriu, consideră că modificarea legislației alegerilor locale este esențială în politica PNL de a pune mâna pe întreaga putere, strategie impusă chiar de Iohannis – și urmată, după locale, de anticipate. 

  ”Guvernul are sarcina de a netezi drumul către locale – prin alegeri în două tururi, legislație modificată prin asumare, probabil; apoi, după locale, demisia Guvernului și menținerea unei stări de excitare electorală”, a comentat Dumitriu, care consideră că această modificare rapidă ar schimba totul pe scena politică ”mai ales în condițiile în care PSD nu reacționează energic”. 

   Ieri, președintele Iohannis a declarat, după consultările cu liderii PNL, că susține modificarea legislației pentru alegerile locale.

  ”În foarte scurt timp, Guvernul va promova o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi, e soluția cea mai bună”, a spus Iohannis, precizând că modificarea ”va intra în circuitul legislativ și apoi vom vedea cum decurg lucrurile”.

  Nu e rolul meu să vă spun ce va face guvernul”, a subliniat prudent Iohannis la Palatul Cotroceni.

  Tagurile:
  Klaus Iohannis, Ludovic Orban


  Știrile Zilei