03:41 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  766102

  Liberalii încalcă legea cu bună știință și fără să fie contracarați de PSD… care, probabil, va folosi exact aceeași metodă – ca și ”justițiarii” de la USR!

  BUCUREȘTI, 4 feb - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Ludovic Orban a declarat ieri că ”Parlamentarii PNL vor vota la vedere împotriva moţiunii de cenzură”. Asta înseamnă că Orban anunță deschis că PNL se pregătește să încalce legea! Flagrant! Dar, nimeni nu reacționează, mai ales PSD care tace mâlc!

  Să vedem cum stă situația legal și cum se încalcă flagrant legea.

  Prin REGULAMENTUL activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, SECŢIUNEA 5, ”Procedura de vot” se stabilește clar:

  Art. 46. - Acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt supuse procedurii votului secret cu bile.

  Deci „vot SECRET”, nicidecum ”la vedere”, adică arătat plenului și publicului!

  Dacă ne uităm în același Regulament, vedem cât de precis e stabilit aceste caracter vor secret de care își bat joc azi liberalii.

  Art. 44.

  - (1) Votul deputaţilor şi al senatorilor este personal. El poate fi deschis sau secret.

  - (3) Votul secret poate fi exprimat prin buletine de vot, cu bile sau electronic.

  Deci, clar – votul cu bile este SECRET! Dar poate adopta plenul reunit o altă modalitate de vot, cum ar fi votul cu bile… la vedere? Nicidecum, o spune tot regulamentul:

  Art. 45. - Camera Deputaţilor şi Senatul, întrunite în şedinţă comună, vor stabili de fiecare dată ce procedură de vot vor utiliza, în afara cazurilor în care prin prezentul regulament se stabileşte o procedură de vot obligatorie.

  Ori, Regulamentul prevede expres, așa cum am arătat mai sus, la Art. 46. - ”Acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt supuse procedurii votului secret cu bile”.

  Deci, ceea ce fac acum PNL - și, probabil USR și alții – este o încălcare a legii! Că nu e sancționată și nici nu se caută o formulă de a sancționa această ilegalitate, în vederea stopării ei, asta e altă poveste.

  În plus, să nu uităm de ce s-a introdus votul secret – pentru ca parlamentarul să nu fie supus presiunilor – sau mai rău, comenzilor, iar votul să fie unul imperativ, ceea ce ar trebui să ducă la anularea lui de drept!

  Ori, tocmai asta se întâmplă acum, prin controlul votului fiecărui parlamentar sub amenințarea diverselor sancțiuni pe linie politică, se fac presiuni! Practic, parlamentarul e constrâns să voteze într-un anume fel, ceea ce e de asemenea ilegal!

  Deci, iată cum liberalii încalcă legea cu bună știință și fără să fie contracarați de PSD… care, probabil, va folosi exact aceeași metodă – ca și ”justițiarii” de la USR! Un singur comentariu: ce rușine! 

  Aștept demult ca unul dintre juriștii de marcă ai PSD – Șerban Nicolae, Titus Corlățean, Eugen Nicolicea  - să intervină pe această temă…  

  Tagurile:
  PNL, PSD, Ludovic Orban

  Știrile Zilei