02:28 08 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.20
 • USD18.57
 • RUB0.25
 • RON4.18
 • UAH0.69
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  4410313

  Cele două propuneri sunt foarte puternice, atât datorită prestigiului de care se bucură pe plan intern și internațional, cât și datorită susținerii ”strategice”

  BUCUREȘTI, 25 feb - Sputnik, Dragoș Dumitriu. După cum se știe, Curtea Constituțională a dat o decizie împotriva unei propuneri guvernamentale care nu ar avea în vedere stabilitatea statului, prin asigurarea unei majorități parlamentare.

  ”În realizarea atribuţiei prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituţie, Preşedintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Curtea a constatat, în esenţă, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”, a decis CCR.

  După cum s-a anunțat de către Marcel Ciolacu, PSD nu e dispus să susțină un guvern PNL, șeful interimar al social democraților formulând chiar ideea votării unei variante complet tehnocrate, apolitice.

  În acest context, un portal media apropiat președintelui Iohannis și PNL, Epoch Times –România, dă o informație ”pe surse” privind o listă de trei nume care ar fi pe masa lui Iohannis.

  ”Surse politice au dezvăluit că preşedintele Klaus Iohannis ia în calcul trei variante pentru funcţia de premier, după decizia Curţii Constituţionale în cazul Orban”, arată sursa citată. 

  Cei trei ar fi Bogdan Aurescu, generalul Nicolae-Ionel Ciucă şi vicepremierul demis, Raluca Turcan.

  Se observă că primele două propuneri sunt foarte puternice, atât datorită prestigiului de care se bucură pe plan intern și internațional, cât și datorită susținerii ”strategice”. Atât Aurescu, cât și Ciucă sunt agreați de Washington, deci sunt variante foarte posibile – și sustenabile de un PSD, formula Ciolacu.

  Cea de-a treia, Raluca Turcan, pare a ieși din discuție – dar s-ar putea regăsi în altă parte… și anume în locul lui Orban, în fruntea PNL.

  Tagurile:
  Premier, propuneri, Klaus Iohannis


  Știrile Zilei