13:25 04 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.54
 • USD17.44
 • RUB0.25
 • RON4.04
 • UAH0.65
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  330120

  Arabia Saudită este mult mai vulnerabilă decât Rusia în fața crizei prețurilor petrolului pe piața mondială, iar Riadul riscă să se confrunte cu mari probleme economice, notează publicația Al Araby.

  BUCUREȘTI, 1 apr – Sputnik. Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a atras regatul într-un duel sinucigaș cu ursul rusesc, în care cele mai mari pierderi le vor suferi supușii monarhiei, notează autorul unuia articol publicat în Al Araby, în care vorbește despre consecințele întreruperii acordului OPEC+ în martie.

  Autorul menționează că după ce în luna trecută statele OPEC+ nu au reușit să ajungă la o înțelegere cu privire la reducerea producției de petrol, saudiții au provocat prăbușirea prețurilor pentru aurul negru până la 30 de dolari pentru un baril, sporindu-și producție până la 13 milioane de barili pe zi. Acest pas a creat probleme pentru toate statele exportatoare, însă experții încearcă să compare indicatorii respectivi ai liderilor pieței – Rusia și Arabia Saudită, scrie Al Araby.

  Publicația amintește că în urma întreruperii acordului s-a devalorizat rubla, iar marile companii rusești au înregistrat pierderi. În același timp, autorul articolului subliniază că Moscova depinde într-o mai mică măsură de petrol decât Riadul.

  Astfel, veniturile de pe urma petrolului au reprezentat două treimi din veniturile regatului în anul 2018, în pofida faptului că în ultimii ani aurul negru s-a ieftinit semnificativ.

  Ponderea impozitelor în veniturile monarhiei a crescut în 18 ani de la 4,4 la sută până la o treime, iar locul proficitului a fost luat de deficitul bugetar, care a ajuns în 2015 la 103% din PIB și s-a redus până la 33% în 2018.

  “Potrivit unor aprecieri, diminuarea prețurilor la petrol costă Arabia Saudită 400 milioane de dolari pe zi, adică, aproximativ 150 de miliarde pe an”, menționează autorul materialului.

  Acesta mai adaugă că Riadul a devenit necompetitiv din cauza structurii de producție. În afară de aceasta, autoritățile nu sunt în stare să opună ceva epuizării resurselor naturale ale regatului. Toate acestea duc la irosirea rezervelor țării, care din 2014 s-au redus aproximativ cu un sfert dintr-un trilion de dolari.

  Jurnalistul menționează că motorul economiei saudite îl reprezintă cheltuielile bugetare, iar deficitul în condițiile prăbușirii prețurilor la petrol vor spori povara fiscală asupra supușii regatului, urmată de măsuri economice dure de austeritate.

  “Arabia Saudită reprezintă un exemplu al unui stat rentier care este vulnerabil în fața tulburărilor din afară”, se afirmă în articolul de analiză.

  Publicația prognozează o criză economică serioasă în Arabia Saudită, care va face imposibilă respectarea angajamentelor externe.

  Tematic

  Experții elvețieni, despre capacitatea Rusiei de a face față prețurilor mici la petrol
  Războiul petrolului: Washingtonul a încălcat principalul tabu
  Trump a rugat Riadul să nu admită o scădere prea mare a prețurilor la petrol
  Petrol, gaze, economie globală: O situație foarte volatilă
  WSJ: SUA și Europa refuză petrolul saudit
  Putin și Trump au convenit asupra unor consultări bilaterale în problema petrolului
  Va rezista oare piața? Norvegia vrea să crească producția de petrol - detalii
  Tagurile:
  Rusia, petrol


  Știrile Zilei