15:41 15 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.71
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  2744230

  Cel mai grav este că destinația banilor pare necunoscută: ”Nimeni nu înțelege unde se duc acești bani!”

  BUCUREȘTI, 21 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, atrage atenția supra unui fenomen îngrijorător: împrumuturile ”gigantice”… cu destinație necunoscută!

  ”Un nou împrumut gigantic, de 3,3 miliarde de euro, a fost făcut de Guvernul PNL - numai dobânda la acest împrumut este de un miliard de euro”, avertizează deputatul PSD, referindu-se la un împrumut contractat la începutul săptămânii.

  Olguța Vasilescu mai aduce un argument de îngrijorare: ”de când a ajuns să conducă țara, guvernul lui Iohannis se împrumută, în medie, cu 77 de milioane de euro ÎN FIECARE ZI”.

  Cu aceste sume s-ar fi putut finanța ”construcția a 10 kilometri de autostradă ZILNIC” sau ar fi putut asigura ”plata ZILNICĂ a 250.000 de pensii medii”. Desigur, greu de contrazis comparația!

  În plus, Lia Olguța Vasilescu arată și că dobânzile la care România se împrumută în perioada guvernării Iohannis-Orban ”sunt imense”.

  Conform datelor prezentate atât de deputatul PSD, cât și de mulți analiști, dobânzile creditelor luate de România sunt de trei ori mai mari decât Polonia (1,34%), dublu față de Ungaria (1,88%) ori Grecia (1,84%) și de 20 de ori mai mult decât Bulgaria.

  Dar, cel mai grav este că destinația banilor e necunoscută, arată Lia Olguța Vasilescu: ”Nimeni nu înțelege unde se duc acești bani!”.

  ”În investiții nu, în cheltuieli pe sănătate nu (acolo totul e în cârca autorităților locale), veniturile romanilor nu au crescut, la fel ca și alocațiile pentru copii, mediul de afaceri nu e susținut...”, scrie Oana Vasilescu, încheind politic – ”și atunci de ce se împrumută de 5 ori mai mult ca PSD?”.

  Un comentariu: îndoielile fostului ministru par susținute și de lipsa unui program explicit și  coerent de Guvernare, care să detalieze clar unde anume se vor face investițiile. Sigur, este firesc să se împrumute bani într-o perioadă în care puterile din UE fac același lucru – dar în ce condiții și cu ce destinații?  Ori, aici Olguța Vasilescu a scos la iveală ce nu poate spune CLAR Guvernul. Sau, de fapt… Guvernul nu spune mai nimic!

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tagurile:
  Guvernul, Lia Olguța Vasilescu

  Știrile Zilei