12:06 02 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.47
 • USD17.53
 • RUB0.25
 • RON4.02
 • UAH0.65
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  120860

  SRI are, în principal, un rol și un scop profilactic – iar informarea demnitarilor despre probleme din domeniul gestionat este, teoretic, de bază în activitatea Serviciului

  BUCUREȘTI, 21 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. În conferința de presă de azi, un bilanț al DNA după 2 luni de pandemie, procurorul-şef Crin Bologa a făcut mai multe anunțuri interesante, dintre care două ies în evidență – prima: procurorii anticorupţie au în lucru 33 de dosare în legătură cu atribuirea unor contracte de achiziţii în domeniul sanitar pe timpul pandemiei; a doua, în toată această perioadă, DNA a colaborat cu SRI.

  Mai exact, procurorul Bologa a spus că procurorii au primit informaţii de la SRI – ”fără a încălca decizii ale CCR şi fără a avea protocoale”.

  Desigur, informațiile SRI au vizat anchetele din această perioadă complicată, deci inclusiv (sau mai ales) referitoare la achizițiile sanitare – care au însemnat bani foarte mulți, bani ai statului.

  ”De multe ori, sigur că informațiile furnizate – în general, vorbesc acum – au ajutat la instrumentarea unor cauze penale pentru instituțiile de parchet”, a spus șeful DNA.

  Procurorul şef al DNA a vorbit de marea corupție, de un flagrant un 1 milion de euro – și că strict în baza legislației actuale şi a deciziilor CCR ”am primit informații de la mai toate instituțiile statului – deci practic am confirmat că serviciile de informații au ajutat Direcţia (Națională Anticorupție)”.

  Faptul este îmbucurător, dar el scoate în evidență un aspect – implicarea SRI, în sensul avertizării cu privire la ilegalități, la aspecte suspecte sau infracționale în privința achizițiilor din perioada pandemiei.

  Problema e că, în conformitate cu obligațiile de serviciu, SRI nu a avertizat NUMAI procurorii DNA – decât dacă era o solicitare pe baza unei decizii judecătorești; declarația lui Bologa se traduce și prin aceea că SRI a avertizat asupra ilegalităților și membri Guvernului sau alți responsabili guvernamentali, conform obligațiilor instituției.

  Să nu uităm că SRI are, în principal, un rol și un scop profilactic – iar informarea demnitarilor despre probleme din domeniul gestionat este, teoretic, de bază în activitatea Serviciului. Cu puține excepții – printre care și aceea că respectivul demnitar (care trebuia să primească informarea) apărea ca implicat în fapta asupra căreia ofițerul SRI lucra.

  Deci, declarația lui Bologa privind SRI reprezintă o confirmare că membri ai guvernului au știut – au fost informați de SRI – de aspecte dubioase sau ilegale, care nu au fost îndreptate – iar ulterior s-au dovedit a fi suficient de problematice pentru a fi preluate de DNA.

  Încă un aspect: mass media și mulți politicieni au relatat, în repetate rânduri, despre implicarea firmelor ”de casă” ale liberalilor în achiziții și despre îmbogățirea acestora în perioada pandemiei. Era deci imposibil ca SRI să nu fi pus în mapa unor demnitari ai Guvernului Orban informări despre chestiuni de gen.

  Ce s-a întâmplat cu aceste informări? Probabil ce s-a întâmplat și în trecut cu informări de acest tip; unii ofițeri s-au săturat să raporteze în zadar, iar demnitarii să facă exact invers – și atunci ofițerii au reacționat fie intrând și ei în ”afaceri”, fie colaborând mai mult cu procurorii. Fie au așteptat pensia. Iar de pierdut, a pierdut țara.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tagurile:
  DNA, Ludovic Orban, SRI


  Știrile Zilei