13:34 11 August 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD16.55
 • RUB0.22
 • RON4.02
 • UAH0.60
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  820161

  Invitat al emisiunii „Thinkerview”, cunoscutul filosof francez Michel Onfray s-a referit şi la declinul Occidentului, făcând nişte previziuni sumbre. Din ce cauză va „dispărea Occidentul”, în opinia filosofului.

  BUCUREŞTI, 30 iul – Sputnik. Într-un interviu acordat, pe 17 iulie, grupului de reflecţie și postului TV „Thinkerview”, filosoful francez Michel Onfray a prezis dispariția civilizației europene.

  „Vom dispărea, Occidentul va dispărea. Nu există niciun motiv să dureze”, a insistat el.

  În opinia filosofului, descreştinarea este una dintre cauzele declinului Occidentului.

  „Creștinismul nu mai funcționează între creștini: ei nu mai cred în Purgatoriu, în iad, în Parusie, în Satana, Euharistie, fecioria Mariei (…). Tot ceea era dogmatic, ceea ce presupunea o credință a dispărut”, a spus Onfray, citat de Sputnik France

  Descreştinarea nu este singura cauză a declinului Occidentului. Potrivit filosofului, preferinţa irezistibilă a contemporanilor pentru deconstrucție se află la originea fenomenului.

  „Suntem într-o civilizație epuizată. Nu iubim decât ceea ce ne urăște, iar tot ceea ce ne distruge este [perceput ca fiind] formabil” a spus filosoful, adăugând că „există o pasiune pentru deconstrucție. Trebuie să distrugem adevărul, istoria”.

  Onfray a mai spus că este hotărât să lupte până la sfârșit împotriva decadenței. Totuşi, acesta nu crede „că am putea schimba lucrurile cu adevărat”.

  „Dar trebuie să rezistăm, să ne ridicăm în picioare”, în fața acestei decăderi. „Cred că Franța se află într-un stadiu de comă și de moarte avansată”, a adăugat filosoful.

  Onfray crede că starea de „barbarie” observată în prezent urmează să genereze o „altă civilizație”, rodul unei complicităţi inconștiente între cei care pretind „a învinge ordinea mondială”, „idioții utili ai capitalismului” și indivizii care deţin „bogăția planetară”.

  Tematic

  Aurescu a avut nevoie de 13 ani ca să afle de drama muncitorilor români din Occident
  Ciuvică, lovitură totală contra lui Băsescu! Și o întrebare pentru SUA și Occident
  Propagandă împotriva știrilor: De ce mass-media occidentală pierde teren
  Grapini, curaj excepțional la Bruxelles: face praf ”ipocrizia fără margini a Occidentului”
  Cea mai tare știre din lumea occidentală!
  Occidentul pierde cursa privind crearea vaccinului anti-COVID-19
  Lavrov: Occidentul încearcă să privatizeze organizațiile internaționale
  Moscova: Occidentul încearcă să provoace un conflict între Rusia și China
  Tagurile:
  Occident


  Știrile Zilei