18:36 07 Mai 2021
În direct
 • EUR21.48
 • USD17.84
 • RUB0.24
 • RON4.36
 • UAH0.64
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (1773)
  237110

  Jurnalistul ziarului francez Le Point, Luc de Barochez, susține că Europa a pierdut cursa vaccinurilor împotriva coronavirusului.

  BUCUREȘTI, 9 mar – Sputnik. În articolul său, autorul menționează că în “bătălia” pentru livrarea vaccinurilor pe piața internațională, fiecare țară își asumă răspundere pentru ea însăși, iar europenii plătesc un „preț geopolitic” pentru lipsa de organizare. Potrivit lui de Barochez printre urmările lentoarei europene va fi creșterea cazurilor de deces, amânarea revenirii la o viață normală și creșterea distanței față de SUA și China, ai căror economie se revigorează.

  Шприцы на фоне логотипа AstraZeneca.
  © Sputnik / Владимир Трефилов

  “Niciun stat membru al Uniunii Europene nu figurează printre cei mai de succes producători ai vaccinului, cum ar fi SUA, China, India, Marea Britanie și Rusia”, constată jurnalistul.

  Acesta menționează că cele cinci state au prevăzut situația actuală, au dezvoltat preparate și au creat capacități de producție, ceea ce le-ar putea oferi niște avantaje geopolitice.

  Luc de Barochez remarcă succesul Chinei și Indiei în livrarea vaccinurilor: Beijingul a vândut 80 de milioane de doze în 40 de țări, New Delhi – 25 milioane. De asemenea, autorul menționează Sputnik V, pe care Moscova îl furnizează Braziliei, Argentinei, Egiptului, Ungariei, Slovaciei și altor țări ale lumii.

  Totodată, autorul remarcă egoismul statelor occidentale: SUA și-au rezervat cea mai mare parte a producției interne a vaccinului, iar UE a introdus un control asupra exportului.

  “Acest egoism are un preț politic. Sloganul “America a revenit” al lui Joe Biden pe arena internaționale pare lipsită de sens din cauza zgârceniei țărilor bogate”, a scris jurnalistul.

  Potrivit lui, în cadrul programului Covax, statele în curs de dezvoltare au primit aproximativ zece milioane de doze ale vaccinului, însă cooperarea globală în acest domeniu ar permite o revenire mai rapidă a economiei globale la normalitate.

  “Uniunea Europeană nu are nimic de oferit”, constată de Barochez.

  El subliniază că europenii nu au reușit să aprecieze corect necesitatea de a extinde capacitățile de producție. Printre motivele unei astfel de situații, în opinia jurnalistului, este prudență excesivă, inconsecvență și birocrația în Uniunea Europeană.

  “Europa nu se poate compara nici cu Marea Britanie, care a vaccinat deja peste 21 milioane de britanici”, concluzionează autorul.

  Totodată el reamintește de declarațiile critice ale lui Emmanuel Macron și Angela Merkel despre vaccinul AstraZeneca. Primul a declarat că preparatul are o eficiență redusă în cazul persoanelor în etate, iar cancelarul Germaniei a susținut că este „prea bătrână” pentru acest vaccin. Astfel de declarații doar au sporit nivelul de neîncredere a populației față de vaccinuri, consideră autorul articolului.

  “Din păcate, eșecul european dă dreptate celor care consideră că Europa are vise care nu pot fi realizate, atunci când pretinde la un rol de mare jucător geopolitic”.
  Тема:
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (1773)

  Tematic

  Rusia și OMS au discutat despre utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V
  O altă țară europeană a aprobat vaccinul rusesc Sputnik V
  Politolog, despre cuvintele președintelui EMA privind vaccinul "Sputnik V"
  Tagurile:
  vaccin, Europa, Sputnik V

  Știrile Zilei