19:10 21 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.33
 • USD17.90
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  421131

  Sorin Roșca Stănescu numește închiderea minei de uraniu de la Crucea drept o ”crimă politică” și ”o tentativă de atentat la siguranța națională”, el devoalând interesele străine din spatele acestor manevre

  BUCUREȘTI, 22 mart – Sputnik. Analistul Sorin Roșca Stănescu a publicat pe Corectnews o analiză în care dezvăluie dedesubturile acțiunilor guvernamentale de închidere a minei de uraniu de la Crucea.

  ”De astă dată, autoritățile vor să abandoneze nu cărbunele, ci uraniul. Și mai grav. Și totul s-ar fi produs pe ascuns, dacă nu ar fi existat atâta cinism. Nu am fi știut nimic, dacă acești mineri din județul Suceava, plătiți cu salarii de mizerie de 2.500-3.000 de lei, și-ar fi primit banii la timp și sporul de masă caldă, de care autoritățile au uitat”, își începe SRS analiza.

  Mai mult, el amintește că directorul exploatării, Vasile Chiruță, le-ar fi spus minerilor că, dacă nu le convine, nu au decât să plece la cules de sparanghel în Germania!

  Dar iată resorturile ascunse ale acestei povești. România dispune de singurul lanț complet din Europa în ceea ce privește acest important și extrem de scump minereu, relatează SRS, care arată că în zona respectivă există mai multe zăcăminte.

  Pentru moment este exploatat cel de la Crucea, iar conflictul de muncă aflat în plină desfășurare are loc la mina Botușana, dar în apropiere există și alte zăcăminte care pot fi exploatate, cu o rentabilitate și mai mare, spune SS, care arată cum România are tot lanțul necesar producției uraniului, o uzină aflată în funcțiune unde uraniul poate fi îmbogățit, la Feldioara, lângă Brașov, plus cele două reactoare nucleare de la Cernavodă, la care se vor mai adăuga încă două, în urma unei investiții americane.

  Potrivit lui SRS, conflictul de muncă de la Crucea, cu toate circumstanțele lui, atrage atenția asupra unei ”tentative de atentat la siguranța națională”.

  Analiza arată imediat spre Guvernul Cîțu care intenționează să pună cruce nu numai exploatării de la Crucea, ci chiar Companiei Naționale a Uraniului. Și aici, SRS îl citează pe  Ștefan Aurelian Băișanu, care a condus această companie și care explică cum, la vârful ei, au fost aduși de către noii guvernanți mai mulți tineri ”care și-au făcut mâna lucrând în companii cu capital străin”. Scopul aducerii lor la CNU? Desființarea companiei. De ce? Deoarece, pentru companiile străine din domeniu, România poate reprezenta o pradă.

  ”De ce să ne exploatăm noi înșine zăcămintele de uraniu și de ce să nu o facă alții, pentru ca românii să plătească mai scump și să stea la mâna acestora? Printre acești mulți alții, există și o companie canadiană Cameco, care a întreprins deja primii pași. Oferă României uraniu la preț de dumping. Un preț atât de scăzut, încât le oferă autorităților argumentul de a închide pur și simplu minele de uraniu, declarându-le nerentabile. Va fi acest dumping o investiție, care poate va dura câțiva ani. După care, Cameco își va scoate pârleala cu vârf și îndesat”, scrie SRS.

  Astfel, străinii vor deveni singurii furnizori de uraniu pentru cele patru reactoare de la Cernavodă, iar după ce minele românești vor fi închise, compania canadiană va putea să urce prețul cât de sus va dori, crede SRS. Acesta adaugă că, în cele din urmă, străinii vor solicita dreptul de a exploata minele românești de uraniu și vor vinde uraniul românesc la un preț ridicat centralei de la Cernavodă.

  ”Nu se cheamă asta trădare națonală? Nu este această mișcare pe tabla de șah o tentativă de știrbire a suveranității naționale? Înțelegem acum mai ușor de ce minerii de la Crucea sunt plătiți mizerabil, atunci când sunt plătiți, și sunt trimiși cu un cinism fără margini la cules de sparanghel în Germania?”, atrage SRS atenția asupra acestei drame.

  Iar în final, analistul accentuează faptul că se derulează același scenariu care are loc la Petroșani, când se discută din ce în ce mai oficial despre închiderea exploatărilor miniere și reconversia forței de muncă, doar pentru ca, în viitorul apropiat, companiile germane să vină și să valorifice cărbunele românesc.

  Tagurile:
  Mineri, Uraniu

  Știrile Zilei