02:16 21 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.69
 • USD18.00
 • RUB0.24
 • RON4.40
 • UAH0.64
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  427310

  Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, transformă țara într-un regim autoritar pro-occidental, utilizând Consiliul Național de Securitate de Apărare pentru a controla toate ramurile puterii și pentru a suprima orice opoziție.

  BUCUREȘTI, 7 apr – Sputnik. Ucraina se va transforma într-o țară cu un regim autoritar pro-occidental, unde președintele va avea atribuții nelimitate. Cu o astfel de prognoză a venit directorul Centrului de Studii Politice și Conflictologie din Kiev, Mihail Pogrebinski, într-un articol pentru The National Interest.

  În opinia expertului, statele occidentale greșesc atunci când consideră că Ucraina aspiră spre o cale democratică de dezvoltare a societății, odată ce optează pentru integrarea în Uniunea Europeană.

  Acesta amintește că oamenii care l-au ales pe Volodimir Zelenski în funcția de președinte sperau că noul șef al statului va renunțat la politica predecesorului său, va pune capăt conflictului din Donbas și va declanșa o luptă împotriva corupției.

  Cu toate acestea, Zelenski a ales o direcție de consolidare a puterii personale, adaugă autorul.

  Pogrebinski indicată asupra faptului că actualul președinte încearcă doar să creeze o aparență a reformelor democratice, în timp ce în realitate a înzestrat Consiliului Naționale de Securitate și Apărare al Ucrainei (SNBO) cu drepturi nelimitate în lupta cu opoziția.

  “Puterea executivă, reprezentată de administrația prezidențială, utilizează SNBO pentru controla celelalte ramuri ale puterii”, scrie expertul.

  De asemenea, el amintește și de lipsirea Curții Constituționale de independență, atunci când Zelenski a retras din funcție pe președintele ei, Aleksandr Tupițki.

  “Ar fi echivalent cu o situație în care președintele SUA, Joe Biden, ar anula decizia lui Donald Trump de numire a doi judecători la Curtea Supremă, pentru a schimba raportul de forțe în favoarea judecătorilor liberali”, explică Pogrebisnki.

  Totodată, specialistul menționează și decizia de a aplica sancțiuni împotriva unor persoane fizice și juridice ucrainene, cu ignorarea normele constituționale, care interzic aplicarea sancțiunilor împotriva cetățenilor Ucrainei.

  Expertul consideră că Zelenski este responsabil de alunecarea Ucrainei spre un regim autoritar, în încercarea de suprima orice opoziție în Rada Supremă, presă și societate, evocând existența unor amenințări din partea Rusiei.

  Pogrebinski concluzionează că președinte ucrainean va fi nevoit să apeleze tot mai mult pe forță pentru a suprima orice formă de rezistență față de politica oficială, iar acest lucru „poate avea un final nefericit”.

  Tematic

  Ucraina provoacă o criză energetică în Moldova
  Rusia neagă informațiile despre un „conflictul iminent” cu Ucraina
  Un naționalist ucrainean, reținut de FSB în Rusia. Planifica un atentat la o moschee
  Zelenski, declarații tari despre aderarea Ucrainei la NATO
  Reacția Moscovei la cererea SUA de a explica situația cu Ucraina
  Ucraina refuză să participe la discuțiile pentru pace de la Minsk
  Tagurile:
  Dictatura, Ucraina

  Știrile Zilei