22:12 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  836171

  Analistul publicației americane National Interes a apreciat șansele declanșării unui conflict armat între Ucraina și Federația Rusă.

  BUCUREȘTI, 12 apr – Sputnik. Observatorul revistei National Interest, Mark Episkopos, a explicat de ce Rusiei și Ucrainei nu le convine să atace primii în cazul declanșării unui război în Donbas.

  Jurnalistul subliniază că astăzi nu există semne obiective că Rusia ar intenționa să introducă trupe în această regiune, pentru că în acest fel ar încălca acordurile de la Minsk și ar putea fi afectată de noi sancțiuni și “consecințe militare”. Iată de ce, în opinia lui Episkopos, mișcările trupelor rusești trebuie tratate doar ca un semn că Moscova este gata să reacționeze la o ofensivă a armatei ucrainene în Estul țării.

  Kievul se conduce de aceleași raționamente, consideră autorul articolului. În cazul în care Ucraina va dori soluționarea conflictului în autoproclamatele republici, atunci riscă să piardă susținerea SUA și Europei. În acest caz autoritățile ucrainene vor repeta greșelile Tbilisi, ca urmare a conflictului militar din Osetia de Sud în 2008.

  În acest fel, dacă una din părți va declanșa războiul, ea va ajunge într-o situație inconvenabilă: în pofida actualei escaladări, calculele geopolitice ale Moscovei și Kiev nu s-au schimbat, concluzionează expertul.

  Conflictul din Donbas durează de șapte ani, iar numărul victimelor se ridică la 13 mii de persoane. Despre reglementarea conflictului se discută în cadrul întrevederilor a grupului de contact de la Minsk. Reprezentanții grupului au adoptat câteva documente care prevăd un armistițiu, însă schimburile periodic de focuri continuă.

  Situația s-a agravat în luna februarie a acestui an: a avut loc un atentat la viața comandantului Miliției Populare din autoproclamata Republică Populară Donețk, forțele ucrainene au atacat cu aruncătoare de mine localitățile Gorlovka și periferiile orașului Donețk, iar luptele s-au intensificat. Liderii secesioniști consideră că autoritățile de la Kiev se pregătesc de o ofensivă de proporții, își concentrează noi trupe la linia de contact. În luna martie, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, Ruslan Homceak, a susținută că un astfel de scenariu este posibil, însă ulterior a declarat că autoritățile de la Kiev nu intenționează să rezolvă conflictul prin forță.

  Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat mai devreme că acum în zona de conflict au loc schimburi de focuri, care sunt provocate de comandanții ucraineni din teren, fără un ordin din partea superiorilor.

  Tematic

  Putin i-a explicat lui Erdogan poziția Rusiei față de criza din Ucraina
  Gabriel Leș respinge curajos aberații SUA în cazul Ucraina: ”Pozițiile unor aventurieri”
  Rusia cere SUA o abordare mai responsabilă privind Ucraina, în locul tensionării situației
  Kremlinul a explicat prezența armatei ruse în preajma frontierei cu Ucraina
  Tagurile:
  Rusia, Ucraina

  Știrile Zilei