21:07 14 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.50
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  668253

  Ungurii, polonezii și italienii intenționează să creeze unul din cele mai puternic bloc politic din Uniunea Europeană, ajungând să fie acuzați de “putinism”.

  MOSCOVA, 13 apr – Sputnik, Petr Akopov. În Europa s-a descoperit o nouă coloană a cincea pro-rusă – una chiar cu participarea polonezilor! Descoperirea a fost făcută chiar de polonezi – Donald Tusk, fostul premier polonez și fost președinte al Consiliului UE, l-a acuzat actualul premier polonez Mateusz Morawiecki de activitate în favoarea Rusiei:

  “Rusia își mobilizează forțele în jurul Ucrainei. SUA anunță o situație excepțională în Europa. Morawiecki la Budapesta organizează cu Orban și Salvini un bloc politic pro-Putin. Nu e o glumă de 1 aprilie”.

  Un alt fost lider al Poloniei, Aleksander Kwaśniewski, a mers mult mai departe – suspectând de potențiale simpatii proruse chiar și pe conducătorul real al Poloniei – Kaczyński:

  “Matteo Salvini – un susținător înflăcărat al lui Putin, iar Viktor Orban – prietenul lui apropiat. Pretenții față de Putin (în cazul în care sunt sincere, desigur) le-am înaintat doar noi, însă, posibil, în curând Jaroslaw Kaczynski va anunța că Putin este un aliat mai potrivit decât Uniunea Europeană. Nu aș exclude acest fapt”.

  Disensiunile poloneze pe subiectul rusesc, desigur, sunt hilare – a suspecta pe Morawiecki și Kaczyński nu atât de simpatii, cât de o atitudine obiectivă față de Rusia nu există niciun fel de temei. Kaczyński susține acuzații năucitoare în adresa lui Putin de asasinare a fratele lui Lech (președintele polonez, decedat în urma unei catastrofe aeriene lângă Smolensk), în trei ani de mandat de premier Morawiecki nu s-a întâlnit și nici chiar nu a discutat la telefon cu cineva din conducerea rusă. Însă acum conducerea poloneză rusofobă a ajuns într-o „companie proastă”, adică printre cei care nu consideră Rusia și Putin principala amenințare pentru Europa – imediat a primit o mustrare din parte oponenților săi politici.

  Da, Morawiecki a fost într-o vizită la Budapesta, la o întrevedere cu premierul ungar Orban și politicianul italian, liderul Partidului Lega, fost vicepremierul Salvini. Orban, desigur, nu e un prieten apropiat al lui Putin, însă susține cu el niște relații lucrative bune și se pronunță pentru niște relații normale dintre țara lui (și Europa) cu Rusia. Salvini, care fusese mai recent cel mai popular politician din Italia, într-adevăr a pozat pe vremea lui în Piața Roșia, având un tricou cu Putin – însă s-a întâlnit cu președintele rus doar de câteva ori. Însă la sigur nu simpatiile față de Putin și Rusia l-au adus pe Morawiecki la Budapesta – cei trei politicieni, dar și cele trei țări, au multe interese comune.

  Apropo, de ce n-ar fi considerați niște agenți ai Vaticanului? Polonezii, ungarii și italienii aparțin unor popoare catolice ale Europei, și cei trei politicieni, chiar dacă nu sunt niște catolici exemplari, împărtășesc credința popoarelor lor. Însă eticheta anticatolică, anticlericală nu e atât de populară în Europa (cum în secolul XIX și XX), așa cum este cazul celei antiruse.

  Ar reieși că Salvini – Morawiecki – Orban nu sunt niște putiniști teribili, ci niște papistași periculoși. De altfel, marele lor păcat în fața “adevăraților europeni” constă anume în apărarea valorilor tradiționale – națiunea, credința, familia. Anume despre asta vorbește Viktor Orban în discursul de la Budapesta:

  “Mulți europeni resping imigrația și multiculturalism, vor să-și apere identitatea națională și consideră că autoritatea națională este mai presus de directivele europene”.

  După negocieri a celor trei lideri, Orban a declarat că ei aspiră spre o Renaștere europeană, iar Salvini a adăugat că vrea “să facă Europa din noi măreață, să o readucă la valorile ei inițiale”. E clar, toate aceste intenții sunt respinse de actuala elită europeană, iar politicienii care le promovează sunt declarați “inamici ai democrației” și dictatori. Anume din acest motiv, apropo, sunt acuzați de activitate în favoarea Rusiei – priviți, dragi europeni, nu în zadar cei ce seamănă se adună, adică dictatorii est-europeni și partizanii de idei din Italia (un duce, practic) sunt atrași de principalul inamic al democrației contemporane, de acest Putin groaznic.

  În acest fel, elita liberală europeană încearcă să discrediteze rebelii – însă obțin un rezultat contrar așteptărilor. Autoritățile ungare și poloneze rezistă de mulți ani presiunilor Bruxellesului, nemulțumit de pretinsele presiuni asupra justiției și caracterul antidemocratic general, iar de apărarea suveranității naționale și a valorilor tradiționale. Popularitatea partidului de guvernare în Ungaria “Fidesz” și a partidului “Lege și Justiție” în Polonia rămân la un nivel înalt – adică dispune de un mandat din partea alegătorilor pentru a se opune presiunilor Uniunii Europene. Lui Salvini îi este mai complicat în politica italiană caleidoscopică, însă Lega lui, care a ajuns cel mai popular partid, reușește să se mențină pe linia de plutire. De la o defensivă la nivel național, cele trei partide au decis să treacă la o ofensivă la nivel european. Cel puțin, vor încerca.

  Anume acest lucru îl înfurie pe Tusk și alți lideri europeni – la reuniunea de la Budapesta cei trei lideri au discutat despre o posibilă creare a unei fracțiuni în Parlamentul European. O fracțiune care ar putea (țintind următoarele alegeri) să devină cea mai mare la Strasbourg.

  Recent, Partidul lui Orban Fidesz a părăsit (mai exact, a fost nevoit să plece – anticipând excluderea) din cea mai mare fracțiune a Parlamentului European – Partidul Popular European. Acest partid, mai exact, o creație suprapartiinică, care reunește dreapta europeană (nucleul cărora sunt creștin-democrații germani), este condus de Donald Tusk, iar acum dispune de 175 de mandate, adică un sfert din toată componența Parlamentului European.

  Erau cu 11 mai mulți, până la plecarea colegilor de partid a lui Orban din PPE, alături de “Alianța progresistă a socialiștilor și a democraților” (145 de mandate) și liberalul “Renew Europe” (97 de mandate), reprezintă baza integrării europene. Adică, pe ei poate miza în primul rând așa-numita birocrație de la Bruxelles și elitele europene supranaționale. Plecarea ungurilor din PPE nu reprezintă un pericol pentru elite – în Parlamentul European sunt destui eurosceptic și rebeli. Există chiar grupul “Identitate și Democrație” cu 74 de deputați, din care fac parte cei mai radicali, de genul Lega lui Salvini, Alternativa pentru Germania și Adunarea Națională a lui Marine Le Pen.

  Ce se va întâmpla dacă Orban, Salvini și Morawiecki vor conveni asupra creării unei noi fracțiuni? Polonezii din Legea și Justiție reprezintă acum nucleul fracțiunii “Conservatorii și Reformatorii Europeni” (62 de mandate), dacă această fracțiune se va uni cu “Identitate și Democrație”, iar lor li se vor alătura ungurii, atunci va exista al doilea grup ca mărime în Parlamentul European, cu 147 de mandate. Va fi mai mare decât a socialiștilor, iar cel mai important, va reuni în sine Vestul și Estul, adică dreapta tradiționalistă vest și est-europeană. Iată acest lucru reprezintă o adevărată provocare pentru elita europeană globalistă.

  Chiar dacă în calea unificării conservatorilor eurosceptici europene într-un singur pumn există multe impedimente (atât divergențe interne, cât și acțiunile de divizare ale oponenților), însuși existența unei astfel de oportunități provoacă o îngrijorare serioasă din partea adepților integrării europene. Care nu sunt capabili de nimic altceva în ceea ce privește democrația decât de atribuirea etichetelor de “marionetele lui Putin”.

  Însă acest lucru nu mai funcționează nici chiar la nivelul polonezilor – ce să mai vorbim de cel european. De altfel, dacă insiști să-i etichetezi pe cei care apără interesele naționale ale statelor lor – putiniști, riști să formezi lui Putin o imagine de principal apărător al suveranității naționale și identității statelor europene. Nu le-am cerut acest lucru, dar nici nu suntem împotrivă.

  Tematic

  Se naște o forță europeană: întâlnire între Viktor Orban, Matteo Salvini și Morawiecki
  Viktor Orban: Dacă Ungaria nu ar fi comandat vaccinuri din Est, am fi avut mari probleme
  Viktor Orban dă lovitura: își face partid european naționalist cu polonezii și cu Salvini
  Tagurile:
  Italia, Polonia, Ungaria, Mateusz Morawiecki, Matteo Salvini, Viktor Orban

  Știrile Zilei