22:37 24 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.98
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  631511

  În timp ce Coaliția se certa, în Parlament s-au votat alți bani pentru dotări militare – sume uriașe, în pofida faptului că se taie banii pentru Sănătate

  BUCUREȘTI, 21 apr – Sputnik. Sub guvernarea lui Iohannis, țara noastră este campioană la două capitole: împrumuturi externe uriașe (record istoric!) și cheltuieli pentru înarmare. 

  © AP Photo / Vadim Ghirda

  Astfel, în ciuda reducerilor sau înghețărilor salariilor, a tăierilor de sporuri și bonusuri, a lipsei investițiilor promise în infrastructură, a nesusținerii economie în pandemie și mai ales a reducerilor de la Sănătate – ei bine, în pofida tuturor acestora, România dă MAI MULȚI bani la înarmare!

  Într-un interviu de la începutul lui aprilie, ministrul de Externe Aurescu era încântat de felicitările primite de la principalul beneficiar al cheltuielilor, SUA: ””Secretarul de stat american a avut cuvinte de apreciere deosebită pentru cooperarea militară între România și Statele Unite, inclusiv pentru efortul pe care România îl face de a aloca 2% din PIB pentru apărare”.

  ”Iată, anul acesta depășim 2%, avem 2,07% - este cel mai înalt nivel de alocare până în prezent”, spune mândru Aurescu!

  Dar asta nu e tot!

  Ieri, în timp ce Coaliția se certa iar televiziunile dădeau fele și fel de teme ”de senzație”, în Comisiile de Apărare, s-a aprobat, în unanimitate, solicitarea MApN de începere a procedurilor de atribuire a unor contracte aferente a 10 programe de înzestrare a Armatei.

  Urmează votul în plen, care are un rezultat clar de pe acum.

  Ei bine, programele ajung la valori uriașe – sute de milioane – iar după unele surse mass media ar fi vorba de peste 1 miliard de euro.

  Cunoscutul jurnalist Bogdan Tiberiu Iacob notează: ”În timp ce scandalurile din pandemie iau amploare după vestea că ministerul Sănătății a tăiat 65% din banii destinați ATI, Parlamentul României dezbate azi, discret, aprobarea a zece programe militare ultra-secrete în valoare de cel puțin un miliard de euro”.

  Dar, Bogdan Tiberiu Iacob este unul dintre puținii care au anunțat această nouă alocare de bani – și atât cât a putut, pentru că aceste 10 programe sunt clasificate ”secret de serviciu”.

  De asemenea, odată votată procedura de atribuire a contractelor, sumele pot fi reevaluate – pentru că Parlamentul a votat doar un cadru necesar pentru contracte de peste 100 milioane euro, așa cum cere legea.

  Iată și cele zece programe de înzestrare:

  - Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR;

  - Sistem UAS tactic clasa I;

  - Sistem armament individual tip NATO;

  - Aparatură optică și optoelectronică – Etapa I;

  - Mașină de luptă a infanteriei, pe șenile;

  - Echipamente și sisteme de detecție, avertizare, decontaminare și protecție (individuală și colectivă) CBRN;

  - Sistem de război electronic mobil;

  - Modernizare sistem artilerie antiaeriană Oerlikon Model GDF 103 la standardul sistem artilerie antiaeriană cu capacități CRAM;

  - Sistem de securitate și apărare cibernetică;

  - Autovehicule tactice blindate de tip ușor.

  ***

  Reamintim că, tot ieri, un avion MIG 21 LanceR s-a prăbușit în zona Mureș, prilejuind o adevărată campanie a propagandei NATO pentru achiziția de noi avioane F16. Deci, să ne așteptăm la o nouă cerere ”de nerefuzat” din partea ministrului Ciucă – și probabil a președintelui Iohannis.

  Tagurile:
  armament, bani, MIG-21, Avion

  Știrile Zilei