03:14 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  25650

  Expertul în probleme răsăritene apreciază că demersurile palestiniene pot fi analizate în paralel cu tensionările din Ucraina, prin legătura cu schimbarea de la Washington.

  BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Sociologul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române și președinte al Fundației Universitare a Mării Negre a comentat situația gravă din Orient, conflictul sângeros dintre israelieni și palestinieni din ultimele zile.

  Profesorul Dungaciu pune acest conflict la intersecția a două paradigme – aceea a șirului interminabil de conflicte arabo-israeliene în problema palestiniană și teritoriilor ocupate, dar și a schimbării de la Washington.

  Într-o intervenție la Antena 3, Dan Dungaciu a subliniat diferența majoră de atitudine între administrațiile Trump și Biden.

  Dungaciu a subliniat că. ”în timp ce Trump a avut un program coerent în privința Orientului, a rezolvării conflictelor israeliano – arabe, făcând pași istorici în acest sens, precum acordurile Israelului cu EAU și Bahrein”, administrația  Biden nu are și nu pare la fel de apropiată de Israel.

  În aceste condiții, palestinienii s-au gândit că e bine să atragă atenția administrației americane asupra lor, să reintre în jocul din care fuseseră scoși în planul secundar prin acordurile încheiate de state arabe puternice cu Israel, consideră Dungaciu.

  Expertul în probleme răsăritene apreciază că inițiativa palestiniană este asemănătoare cu cea a tensiunilor din Ucraina. Asta pentru că Biden are o relație cu Ucraina mult mai apropiată decât Trump – și legată de interese personale, adăugăm noi. Iar Trump urmărea să facă direct înțelegerile cu Rusia.

  Concluzia lui Dan Dungaciu este clară – ca și Ucraina, palestinienii vor să atragă atenția SUA, să reintre în jocul administrației de la Washington, ca jucători. 

  Tematic

  Galerie foto: Schimb de atacuri aeriene între Palestina și Israel
  Palestina aprobă vaccinul Sputnik V înaintea altor state din Orientul Mijlociu
  Palestina: Forțele israeliene lovesc ținte în Gaza după un atac cu rachete lângă Sderot
  Tagurile:
  Palestina, Ucraina, Dan Dungaciu

  Știrile Zilei