15:08 24 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.98
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  1518536

  NATO desfășoară exerciții militare de proporții pe teritoriul Ucrainei “Sea Breeze”. Ce se ascunde în spatele manevrelor.

  MOSCOVA, 7 iun – Sputnik, Andrei Koț. Mii de soldați, sute de unități de tehnică, zeci de avioane și nave – Ucraina se pregătește de exercițiile comune cu NATO “Sea Breeze 2021”, cele mai de proporții din ultimii ani. Moscova este convinsă: pe lângă verificarea capacității de luptă, Pentagonul urmărește și alte scopuri.

  Un obiectiv văd

  Exercițiile se desfășoară pe teritoriul Ucrainei anual, începând cu 1997. Cu toate acestea, nu a existat un număr atât de mare de participanți. Împreună cu forțele armate ale Ucrainei se vor antrena soldații și ofițerii din 27de state, preponderent cele care fac parte din NATO. În total, potrivit comunicatelor oficiale ale Ministerului Apărării din Ucraina, la manevre vor participa peste patru mii de militari, 40 de nave militare, bărci și vase de aprovizionare, 30 de avioane și elicoptere, precum și 100 de unități de tehnică terestră.

  Scopul formal este stabilirea unei cooperări între armata ucraineană și trupele NATO. Conform scenariului, grupul de coaliție va fi implicat în “stabilizarea unei situații de criză”, provocată de activitatea unor “formațiuni armate ilegale”, cărora „statele vecine le acordă un sprijin multilateral”. Nu e nevoie de cunoștințe politologice pentru a înțelege: “formațiunile ilegale” sunt milițiile populare din DNR și LNR.

  Componenta maritimă a exercițiilor este îndreptată spre formarea și structurizare a unei unități de nave multinaționale, organizarea interacțiunii flotei cu trupele terestre și aviație, utilizarea desantului naval.

  Pe uscat va avea loc planificarea operațiunilor conform standardelor NATO, transferul de forțe și mijloace, exersarea ofensivei în direcția țărmului. Aviația va desfășura operațiuni de recunoaștere, va aplica lovituri asupra țintelor și va transporta trupele și încărcăturile.

  Manevrele vor avea loc în două etape. În cadrul celei dintâi, care va demara pe 28 iunie, vor fi desfășurate puncte de control și comunicare, vor fi planificate operațiuni, formate detașamente de nave și va fi redislocată aviația pe aerodromurile de dispersie. În etapa a două trupele aliaților vor lovi țintele de pe ape și submarinele adversarului convențional și va fi organizată apărarea antiaeriană și antibărci.

  Miza pe trupele speciale

  Toate aceste mișcări îngrijorează Moscova, pentru că faza activă a exercițiilor va avea loc în apropierea frontierelor rusești. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării, general maiorul Igor Konașenkov, ministerul urmărește cu atenție Sea Breeze și va reacționat adecvat la situația existentă.

  “Exercițiile vor avea loc în contextul acuzațiilor continue din partea statelor din Occident despre o presupusă concentrare a potențialului militar rus la frontierele din sud-vest”, menționat Konașenko. “Mai mult decât atât, sub acoperirea manevrelor, NATO planifică să aducă în Ucraina arme moderne, muniții și resurse materiale pentru forțele ucrainene. Ulterior, așa cum s-a întâmplat anii precedenți, toate acestea vor fi direcționate spre forțele armate ale Ucrainei și formațiunile naționaliste, dislocate în apropierea zonelor Donețk și Lugansk, aflate în afara controlului Kievului”.

  Generalul a subliniat: chiar dacă exercițiile conform statutului și denumirii sunt maritime, adevăratele frontiere ale activității militare depășesc cu mult limitele segmentului ucrainean a bazinului Mării Negre.

  Se cunoaște, în special, că vor fi exersate interacțiunile unităților trupelor speciale ale diverselor state în îndeplinirea unor misiuni comune, desantarea lor prin parașutare și asalt – din elicoptere, precum și debarcarea trupelor speciale pe țărmul neechipat. Kievul a declarat în mai multe rânduri disponibilitatea Forțelor de Operațiuni Speciale de a purta acțiuni militare în Crimeea “ocupată”. Evident, aliații occidentail vor să verifice acest lucru în practică.

  Demonstrarea de forță

  "Sea Breeze" nu este singura manifestare provocatoare a NATO împotriva Rusiei în Marea Neagră din ultima perioadă.

  Așa pe 28 mai, la țărmul Portugaliei au demarat exercițiile militare Steadfast Defender, care în perioada imediat următoare urmează să fie transferate în Marea Neagră. Escadrila unificată va fi condusă de portavionul britanic Queen Elizabeth, care străbate pentru prima dată o cale maritimă atât de lungă, iar în total la manevre participă aproximativ două sute de nave.

  Exerciții militare
  © AFP 2021 / VELKO ANGELOV

  În opinia ziarului britanic Daily Mail, aceste exerciții sunt prilejuite negocierilor ruso-americane la cel mai înalt nivel, planificate la Geneva la mijlocul lunii iunie. Publicația consideră că în ajunul întrevederii dintre Vladimir Putin și Joe Biden, NATO își demonstrează forța maritimă, expediind anumite semnale Kremlinului.

  În același timp, Alianța Nord Atlantică din nou se jură că manevrele nu au nicio legătură cu Rusia, ci sunt îndreptate spre consolidarea Occidentului în această regiune. Cu toate acestea, jurnaliștii britanici constată: e vorba de o demostrație de forță. E puțin probabil ca Bruxellesul să expedieze în Marea Neagră o escadrilă puternică și nouă mii de militari. Nu e de mirare că la astfel de acțiuni ale celui mai puternic bloc militar de pe planetă are nevoie de o reacție. Cel mai des, în oglindă.

  În iunie a demarat faza activă a pregătirii exercițiilor comune ruso-belaruse “Zapad-2021”, care vor avea loc în septembrie pe poligoanele din Belarus și Districtul Militar Vest din Rusia. Armatele celor două state vor exersa respingerea invaziei trupelor unui adversar convențional pe teritoriul Uniunii Statale – în special, acțiunile comune ale grupurilor de asalt pe un teritoriu urban.

  Tematic

  Sea Breeze-2019 face valuri pe Dunăre
  Moscova a comentat exercițiile Sea Breeze-2020 ale NATO în Marea Neagră
  Exercițiul NATO Sea Breeze 2020 în Marea Neagră - Jocuri cu butoiul de pulbere
  Tagurile:
  Ucraina, NATO, Sea Breeze

  Știrile Zilei