20:58 20 Ianuarie 2018
În direct
  Monumentul Republicii

  Un celebru comunist moldovean, alături de soldații lui Erdogan

  © REUTERS/ Murad Sezer
  EDITORIALIST
  Sa primesc un link scurt
  1113

  Un celebru comunist moldovean apare într-o fotografie alături de militarii fideli regimului Erdogan, în timpul confruntărilor acestora cu soldații rebeli. Fotografia a făcut înconjurul lumii, devenind un simbol al evenimentelor tragice din Turcia.

  Editorial de Sergiu Praporșcic

  Fiți pe pace, comuniștii moldoveni nu s-au apucat să exporte revoluția pe baionete în Turcia, așa cum visa cândva să o facă un alt lider bolşevic Leon Troțki. Pur şi simplu, soldații fideli regimului lui Erdogan, încrâncenați și cu armele în mâini, au fost surprinși de un fotograf pe fondalul monumentului lui Mustafa Kemal Ataturk, care este considerat fondatorul statului modern turc, pe care astăzi Taip Erdogan vrea să-l islamize (sau deja putem să spunem răspicat că îl va islamiza pentru că, după eșecul rebeliunii unei părți a Armatei, nimeni și nimic nu-i mai poate sta în cale). Iar în acea compoziție monumentală, care se numește Monumentul Republicii, alături de Ataturk, stă falnic, cu mâinile în sân, în uniformă de general sovietic, moldoveanul nostru Mihail Frunze.

  De ce sângerosul moldovean apare alături de Ataturk? Simplu: în decembrie 1921, acesta a vizitat orașul Ankara în timpul Războiului de Independență al Turciei și a consolidat relațiile turco-sovietice. Mustafa Kemal Ataturk l-a considerat drept aliat și prieten, fapt pentru care moldoveanul stă în stânga turcului în acea compoziție monumentală.

  Oricum, Frunze se înscrie bine în peisajul cu soldați turci din scuarul Taksim din Istanbul. Să nu uităm că Frunze, în Războiul Civil din Rusia, i-a învins pe Kolceak, Vranghel, Mahno și Petliura.

  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei