15:54 20 Septembrie 2018
În direct
 • EUR19.63
 • USD16.79
 • RUB0.25
 • RON4.22
 • UAH0.60
  Dacian Cioloș

  De ce a renunțat Dragnea în ultimul moment la moțiunea anti-Cioloș?

  © AFP 2018 / DANIEL MIHAILESCU
  EDITORIALIST
  Sa primesc un link scurt
  5243

  Miza întregii manevre privind introducerea moțiunii de cenzură pare a fi exact aceasta. Controlul asupra modului în care se vor desfășura alegerile, asigurarea că instituțiile de forță nu vor interveni pe perioada campaniei pentru a înclina balanța, că jocul va fi unul corect, lăsat la mâna alegătorului.

  Editorial de Gabriel Dumitrescu

  După ce timp de o săptămână a lucrat pentru a-și construi o majoritate în Parlament cu scopul de a trece cu succes moțiunea de cenzură, Liviu Dragnea a anunțat aseară că amână depunerea ei, dar că rămâne în continuare cu ochii pe Guvern. Sprijinită de UDMR, dar și de alți parlamentari, inclusiv de la PMP, alianța PSD-ALDE avea pe hârtie voturile care i-ar fi adus căderea Guvernului, însă ceva s-a întâmplat.

  Una din explicațiile care au dus la amânarea deciziei ar putea fi faptul că Dragnea avea informații că în cazul în care ar fi dat jos Guvernul și ar fi susținut un premier interimar, acesta nu ar fi fost numit de Iohannis. Cu moțiune sau fără, Cioloș ar fi rămas în continuare premier, iar decizia introducerii moțiunii de cenzură ar fi putut costa electoral PSD-ul. Însă renunțând la această măsură în condițiile în care ar avea majoritatea necesară pentru a trimite la plimbare tehnocrații, opoziția și implicit Liviu Dragnea își asigură o poziție avantajoasă asupra Guvernului, din punct de vedere politic, iar în același timp punctează asupra opiniei publice dând dovadă de responsabilitate, din punct de vedere electoral.

  Mai mult, Liviu Dragnea și-ar fi putut negocia în această perioadă inclusiv liniștea. Măcinat de mai multe dosare, liderul PSD ar fi putut folosi poziția de putere în raport cu Dacian Cioloș pentru a se asigura că nimeni, nicio instituție de forță, nu-i va face zile fripte în perioada campaniei electorale. De fapt, miza întregii manevre privind introducerea moțiunii de cenzură pare a fi exact aceasta. Controlul asupra modului în care se vor desfășura alegerile, asigurarea că instituțiile de forță nu vor interveni pe perioada campaniei pentru a înclina balanța, că jocul va fi unul corect, lăsat la mâna alegătorului.

  Dacă înțelegerea dintre Cioloș și Dragnea va fi respectată, rămâne de văzut. Cert este că PSD-ul în acest moment este în avantaj, un avantaj fragil care poate fi oricând rupt de decizia privind implicarea în politică a premierului Dacian Cioloș și bineînțeles de participarea sa la alegerile parlamentare. 

  Tematic

  Liviu Dragnea amenință Guvernul Cioloș cu alegerile anticipate
  Tagurile:
  Motiune de cenzura, Liviu Dragnea, Dacian Cioloş, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei