22:37 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Satelit

  Rusia dezvoltă arma capabilă să doboare aeronavele din spațiul cosmic

  © Flickr / US Air Force
  EDITORIALIST
  Sa primesc un link scurt
  36121

  Sistemul de apărare antirachetă american la nivel mondial va amenința practic orbita navelor spațiale în următorii 10-12 ani, iar acest lucru va duce la dezvoltarea unor sisteme similare în Federația Rusa.

  BUCUREȘTI, 29 mart — Sputnik. Vorbind la Conferința pentru Dezarmare de la Geneva, generalul adjunct al Statului Major, Viktor Poznikhir, a avertizat că orbitele spre spațiul cosmic, ar putea să fie serios perturbate de sistemul american antirachetă, relatează Sputnik International.

  De asemenea, experții ruși Alexey Fenenko și Konstantin Sivkov au declarat pentru RIA Novosti că sistemul american împotriva rachetelor balistice (ABM) este de natură să reprezinte o amenințare reală pentru navele spațiale ruse de joasă altitudine, dar și pentru sistemele Chinei de acces în spațiul cosmic.

  Aceasta înseamnă că activitățile spațiale ale oricărei țări, inclusiv ale Rusiei și Chinei, vor fi în pericol.

  Alexey Fenenko, profesor asociat la Departamentul de Politică Mondială din cadrul Universitatii din Moscova, a subliniat faptul că sistemul de apărare antirachetă american amenință într-adevăr orbita sateliților ruși în următorii 10-12 ani.

  „Acest lucru ar putea deveni o amenințare în doar 10-12 ani. Între timp China își dezvoltă propriile sale arme anti-satelit, iar noi va trebui să facem același lucru", a spus Fenenko.

  Potrivit lui Fenenko, Statele Unite continuă să testeze arme anti-satelit în cadrul programului ABM al țării.

  „Prima dată când l-au testat a fost în 1985, al doilea test a fost efectuat în 2008. În plus, strategia spațială națională din SUA, elaborată în 2006, a subliniat necesitatea de creare a armelor capabile să distrugă sateliții adversarului, ca parte a sistemului antirachetă al SUA", a explicat profesorul.

  Prim-vicepreședintele Academiei de Studii Geopolitice, Konstantin Sivkov, afirma că amenințarea reprezentată de scutul antirachetă al SUA ar putea determina Moscova să dezvolte un sistem care ar putea lovi, de la o distanta de mii de kilometri, navele spațiale americane de pe orbita Pământului.

  „Americanii au testat rachetele SM-3 și au reușit să doboare un satelit. Trebuie să ne creăm propriile noastre sisteme de rachete. S-500 [sistem de rachete anti-balistice] a fost conceput ca un sistem de apărare anti-rachetă pentru teatrul de război; avem nevoie de un sistem care ar putea lovi sateliți pe orbita, la câteva mii de kilometri deasupra Pământului", a spus Sivkov.

  Sivkov a subliniat că Rusia nu este implicată în dezvoltarea acestor sisteme. Cu toate acestea, potrivit analistului militar, eforturile SUA de susținere a sistemului antirachetă ar putea forța Rusia să dezvolte un astfel de proiect.

  Sivkov a atras atenția asupra apelurilor generalului US Air Force, John E. Hyten, privind „descurajarea" înarmării spațiului cosmic. Gen. Hyten a susținut că „în viitorul nu prea îndepărtat", Moscova și Beijing vor fi în măsură să amenințe aeronavele spațiale americane.

  „Trebuie să prevenim asta, și cel mai bun mod de prevenire a războiul este să fi pregătit pentru război. Deci, Statele Unite fac asta și ne asigurăm că toată lumea să știe că suntem pregătiți pentru război", a declarat Hyten la Centrul pentru Securitate si Cooperare de la Universitatea Stanford.

  Subliniind că pretențiile lui Hyten nu au legătură cu realitatea, Sivkov a avertizat că Pentagonul este pe cale să înceapă o nouă cursă a înarmărilor.

  Tematic

  The National Interest: de ce SUA se tem de rachetele de croazieră rusești
  Tagurile:
  US Air Force, Universitatea din Moscova, John E. Hyten, Konstantin Sivkov, Alexey Fenenko, Moscova, China, Rusia, SUA


  Știrile Zilei