06:59 20 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Octavian Racu

  Mulțumim, SUA! Ați separat apele în România

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  EDITORIALIST
  Sa primesc un link scurt
  Imixtiunea SUA în problemele interne ale României (46)
  98593

  Nivelul maturității clasei politice se manifestă prin capacitatea de a depăși conflictele politice de moment atunci când este amenințată suveranitatea și independența statului

  Orice parlament este supus riscului de adoptare a unor legi greșite. Chiar și Congresul SUA nu poate fi ferit de proiecte de lege proaste. Cu toate acestea, ceea ce au făcut Statele Unite, țară funcțională, e tocmai capacitatea de a-și asuma și gestiona problemele interne, fără a permite vreo intervenție din afară. Ideea dreptului de a-și decide soarta în mod suveran reprezintă o idee fondatoare a SUA, spălată cu sângele a milioane de patrioți.

  Dacă o lege este proastă, ea poate fi modificată cu timpul, în conformitate cu legea fundamentală a țării. Însă subminarea autorității parlamentului, negarea dreptului său suveran de a lua anumite decizii (chiar și greșite), reprezintă un pericol incomparabil mai mare, pentru că poate deveni un proces ireversibil. Un stat care recunoaște superioritatea organelor altui stat își anulează propria sa existență și cade într-un hău din care va ieși cu mare greu. Odată cu această capitulare, tot ce înseamnă instituții democratice devine ridicol, orice vot al cetățeanului este lipsit de sens, iar lupta împotriva corupției devine o formă fără fond. Corupția este indicatorul capacității instituționale a unui stat. Or, anume diminuarea autorității statului generează creșterea nivelului corupției. Un stat puternic și funcțional nu este coruptibil. Într-un stat slab, lupta împotriva corupției devine doar o lozincă electorală populistă.

  Iată că, în aceste condiții, modul în care fiecare politician sau lider de opinie a ales să se poziționeze față de gestul incalificabil al Departamentului de Stat arată nivelul responsabilității față de statul român. Dincolo de neînțelegerile și reglările de conturi în politica internă, suveranitatea și independența statului nu pot fi subiectul unor speculații sau tranzacții.

  E salutabil faptul că reacțiile critice față de ingerința fără precedent a autorităților americane în problemele interne ale României au venit nu doar din zona PSD/ALDE, ci și din PNL (chiar dacă liderii acestui partid și-au asumat alte poziții). Aici merită să fie remarcată reacția deputaților PNL Daniel Gheorghe și Cătălin Predoiu.

  << Doi deputați PNL critică imixtiunea SUA în politica internă a României

  Orice stat se află într-un continuu proces de reformare și dezbaterile asupra naturii acestor reforme e o normalitate pentru orice societate, însă nivelul de maturitate a clasei politice se manifestă prin capacitatea de a face abstracție de toate dezacordurile atunci când e vorba de principiul suveran. Toate neînțelegerile trebuie să fie consumate pe interior, pentru că maturitatea unei națiuni se dovedește prin capacitatea ei de a-și rezolva propriile probleme. În aceste condiții, apelarea sau susținerea unor ordine din afara țării, care depășesc orice norme diplomatice, nu este decât un gest de slăbiciune și trădare.

  Iată de ce ar trebui să ne bucure comunicatul Departamentului de Stat: are minunata misiune de a separa apele în lumea politică de la București.

  Тема:
  Imixtiunea SUA în problemele interne ale României (46)

  Tematic

  Șerban Nicolae lovește: Hans Klemm generează antipatie față de SUA
  Eveniment: Parlamentul României s-a trezit și pune la punct SUA!
  Tagurile:
  independență, comunicat, Suveranitate, Departamentul de Stat, PNL, ALDE, PSD, Cătălin Predoiu, Daniel Gheorghe, SUA, România


  Știrile Zilei