19:54 12 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  EDITORIALIST
  Sa primesc un link scurt
  Traian Băsescu și cetățenia moldovenească (22)
  25730

  Traian Băsescu a suferit un nou eșec lamentabil. O judecătorie de sector din Chișinău a recunoscut că președintele Igor Dodon a avut dreptate atunci când l-a lipsit de cetățenia Republicii Moldova. Este interesant faptul că unii politicieni locali cu viziuni unioniste au fost satisfăcuți de această veste, iar alții au săltat de bucurie

  Un editorial de Fiodor Ilarionov

  Fostul șef al statului român are un mare ghinion în tentativele sale de a revenit în marea politică. Aici, într-o oarecare măsură, soarta lui se aseamănă cu cea a președintelui Georgiei, organizatorul "Mihomaidanului" din Kiev, Mihail Saakașvili.

  Ambii sunt din categoria "tipilor surpriză". Precum Saakașvili, Băsescu a rămas în memoria cetățenilor țării sale printr-un șir de scandaluri, escapade și scamatorii, care îi reprezintă caracterul carismatic.

  Nici în epoca Băsescu, nici pe timpul mandatului deținut de colegul său georgiano-ucrainean nu au fost înregistrate rezultate economice semnificative, dar ambii nici nu avea nevoie de ele. "Omul este întâmpinat după port, însă nu voi lăsa să fiu petrecut" — anume această frază ar putea să devină un generic care i-ar descrie pe cei doi.

  Cu toate acestea, ambii și-au luat rămas bun de la putere în cirmustanțe lipsite de glorie. Băsescu a avut un pic de noroc. După ce a plecat, doar fratele său, Mircea, a fost trimis la închisoare pentru patru ani, după ce a fost condamnat pentru corupție. În schimb, Saakașvili a fost condamnat în contumăcie la trei ani închisoare.

  Înfrânți în propriile țări, Băsescu și fostul președinte al Georgiei au procedat în concordanță cu spiritul lor aventurier. Nu au rămas să-și ducă traiul și să-și mănânce mălaiul la pensie, nu au emigrat pentru a-și scrie memoriile undeva prin Nisa.

  Băsescu și Saakașvili au încercat să revină în marea politică pe ocolite, prin implicarea în viața politică a altor state.

  Aici scenariile celor doi s-au despărțit. Deocamdată nu este clar care va fi soarta lui Miho, dar steaua lui Băsescu, din câte se pare, a apus.

  Câte planuri, câte speranțe a avut!

  După ce a primit cetățenia moldovenească din mâna președintelui Timofte (care nu mai apare de ceva vreme în spațiul public. Nu l-a zărit cineva?), Băsescu a început să facă valuri. Vara trecută acesta a plecat într-un turneu prin orașele Moldovei în calitate de proaspăt președinte de onoare a unei formațiuni unioniste.

  Ideea partidului lui Băsescu era una cât se poate simplă. "Obiectivul meu este reaprinderea flăcării unionismului în Republica Moldova", a declarat el jurnaliștilor.

  "Nu am pierdut niciodată alegerile. Să luați în considerare acest fapt. Partidul meu va ajunge în parlament", spunea Băsescu la un post de televiziune din Moldova. Într-adevăr, a aprins această flacără, însă deocamdată în inimile concurenților săi, care de câțiva ani, cu urcușuri și coborâșuri, pedalează pe ideea unirii.

  Pentru aceștea prezența lui Băsescu în Moldova e ca a cincea roată la căruță.

  Vă aduceți aminte de copii locotenentului Schmidt din renumitul roman al lui Ilf și Petrov,"Vițelul de Aur"? Imaginați-vă cum intrați în primărie, sperând să scurgeți bugetul local cu ajutorul unei legende frauduloase, iar în același timp își face apariția un alt șmecher, care vă dă peste cap tot scenariu.

  Liderii unioniștilor din Moldova, care și-au făcut burți în propriile fotolii, au toate motivele să se teamă de Băsescu. S-au impacientat chiar și "unioniștii soft", precum Maia Sandu și Andrei Năstase, pentru care unirea Moldovei cu România e un mesaj secundar: "Noi cu mari eforturi arăm pe ogorul politic, iar acum ne vine și Băsescu pe capul nostru?"

  Lucrurile s-ar putea limpezi definitiv în urma deciziei Curții de Apel, în cazul în care Băsescu va ataca verdictul instanței de judecată. 

  Oricum, decizia dată acum de instanță a fost întâmpinată de concurenții de la Chișinău ai lui Băsescucu cu pahare de șampaniei. De regulă, le sunt pe plac aluziile istorice legate de cuvintele memorabile ale lui Antonescu: "Ostași, vă ordon, treceți Prutul!".

  Se pare că atunci când politicienii români pleacă înapoi peste Prut, unioniștii locali sunt nespus de bucuroși.

  Ne rămâne să constatăm că mișcarea unionistă, se vede treaba, este în mâini sigure. Dacă lucrurile vor merge în același hal, în curând aceștia se vor devora între ei, iar pe parcurs vor înmormânta orice idei legate de aderarea Moldovei la NATO și UE. Dați-le acestor oameni orice sarcină și o vor îngropă iremediabil. Așadar, să ne facem rezerve de pop-corn și să așteptăm continuarea filmului.

  Тема:
  Traian Băsescu și cetățenia moldovenească (22)

  Tematic

  Băsescu, acid după decizia instanței de la Chișinău
  Soarta lui Băsescu, decisă azi
  Reacţie fără precedent a lui Băsescu - sparge tot!
  „Unionistul” Băsescu: România nu este un stat suveran
  Băsescu, umilit la scenă deschisă și acuzat de "mârlanie"
  Traian Băsescu ar putea fi declarat persona non grata în Moldova
  Băsescu revine cu arma sa favorită "Ticăloșia", reacția cetățenilor
  Tagurile:
  unirea, Cetățenia moldovenească, Judecătorie, Unionism, Curtea de Apel, Mihail Saakașvili, Andrei Năstase, Maia Sandu, Traian Băsescu, Chișinău, Republica Moldova, România


  Știrile Zilei