15:55 16 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.52
 • USD18.18
 • RUB0.28
 • RON4.35
 • UAH0.69
  Drapelul UE

  Așa ceva nu s-a mai văzut până acum: Moldova a îndrăznit să critice UE

  © Sputnik / Алексей Витвицкий
  EDITORIALIST
  Sa primesc un link scurt
  Vladimir Novosadiuc
  24211

  În toată perioada de independență, acesta pare să fie primul caz când Moldova critică proiectele Uniunii Europene. Editorialistul Sputnik Moldova se întreabă care este subtextul acestor declarații.

  Vladimir 

  Săptămâna trecută, locuitorii Moldovei au fost surprinși de fermitatea autorităților țării. Acestea și-au permis să învinuiască Parlamentul European de desconsiderarea intereselor cetățenilor Republicii Moldova, de dragul unor dividende politice.

  Iar declarația premierului Pavel Filip că "decizia de stopare a finanțării este una politică și nu are nicio legătură cu evaluarea activității Guvernului" va rămâne în analele istoriei.

  Amintim pentru cei neinițiați care este esența problemei. Instanțele de judecată din Moldova nu au validat alegerile primarului Chișinăului, dezavuând astfel victoria lui Andrei Năstase în cadrul acestora. Evident, Năstase nu a fost de acord cu această decizie. Acest dezacord s-a materializat în câteva acțiuni de protest organizate împreună cu aliata sa electorală, președintele PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate) Maia Sandu și, principalul, într-o vizită la Parlamentul European, cu plângere împotriva actualei puteri.

  De ce Parlamentul European a luat partea opozanților

  Iar aici încep să se contureze lucruri "surprinzătoare" din punct de vedere geopolitic. Năstase și Sandu, care au fost primiți la nivelul european cel mai înalt, au lovit autoritățile moldovene în punctul cel mai vulnerabil și anume, cel economic. Ei au reușit să convingă anumite forțe ca Parlamentul European să recomande în rezoluția sa suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova, în valoare de 100 de milioane de euro.

  Să fie suspendată până la recunoașterea rezultatelor alegerilor primarului. Astfel, ceea ce i-a fost promis Moldovei anterior a rămas doar promisiune.

  Orice persoană care înțelege cât de cât cum stau lucrurile în politica moldovenească își dă seama că deciziile instanțelor de judecată și Comisiei Electorale Centrale nu vor fi modificate.

  … În politică nimic nu este întâmplător. Iar faptul că un grup parlamentar care-i susține pe Năstase și Sandu a obținut ca Parlamentul European să adopte o rezoluție prin care să lipsească Moldova de o sută de milioane de euro este un semnal îngrijorător din partea UE.

  Textul integral — pe ru.sputnik.md.

  Tematic

  Reguli noi: Moldovenii vor intra în UE cu plată și cu permis special
  UE cere de la Moldova ”mai mult efort”, Chișinăul promite ”reforme cu ritm sporit”
  Zeci de moldoveni, deportaţi din UE în doar 24 de ore. Încălcările frecvente
  Tagurile:
  opinie, reacție, refuz, tranșă, asistență macrofinanciară, UE, Republica Moldova
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei