15:52 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Ecaterina Andronescu

  Stand up comedy în Educația românească – profesorii, bulversați total

  © Photo: Guvernul României
  EDITORIALIST
  Sa primesc un link scurt
  402120

  Ieșirile publice ale ministrului Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, reliefează niște lucruri. Antagonice.

  Ascultând declarațiile recente ale Ecaterinei Andronescu – fie că vorbim despre cele referitoare la uniformele care pot duce la crearea unui mediu sigur în unitățile de învățământ sau la cele legate de orele remediale făcute cu suflet, nervi și sudoare, dar fără bani, ajungi să te întrebi, pe bună dreptate, ale cui interese le servește demnitarul.

  Pentru că, să fim serioși – toate ieșirile sale publice, contestate vehement de cadre didactice, părinți, parlamentari – nu au trasat o direcție clară în sistemul de învățământ.

  Pentru că, asemenea lui Manole – din celebra baladă, nu vă gândiți la numele de cod, nu își au rostul aici, da? – care ziua clădea și noaptea se dărâma – declarațiile Ecaterinei Andronescu nu pot crea o structură solidă în sistemul pe care îl conduce.

  Și nu spun eu asta, ci toate răsturnările de situație, toate momentele în care revine asupra unei declarații și o retrage sau reformulează. Exemple sunt, pornind de la posibilitatea ca elevii de clasele mici să fie lăsați repetenți și până la situația copiilor cu cerințe educaționale specifice.

  Școală
  © Sputnik / Артем Житенев

  Recentele precizări referitoare la orele remediale, la orele pe care învățătorii ar trebui să le mai petreacă în școală, culminând cu faptul că nu vor fi plătiți este de un amuzament teribil. Un umor negru, mai degrabă, dar tot umor este.

  Și asta pentru că școlile nu au spații unde să se facă aceste ore remediale. Deci cum să implementezi ceva dacă nu poate fi făcut?

  Cum bine zicea un cadru didactic, la un moment dat, pe Facebook, o să facem orele pe hârtie. Adică bășcălia continuă, exact ca în bancul în care un tip vine să se angajeze la o corporație, el fiind fără studii sau vreo pregătire. Angajatorul începe să îi propună salariu mare, mașină de lux, vilă… Omul surprins, îl întreabă dacă își bate joc de el. Răspunsul directorului este fabulos: ”Păi cine a început primul?”

  Așa va fi și aici, râdem, că altfel ajungem să ne tratăm… Pentru că educația a devenit un stand up comedy, un ceva de ”să ne râdem”, că e clar că altă soluție nu există.

  Dra, dincolo de toate astea, apare întrebarea legată de consilierii ministrului Ecaterina Andronescu care fie sunt nepregătiți, fie știu ce se petrece și o sfătuiesc greșit – de ce, nu pricep – fie demnitarul nu se consultă cu nimeni.

  Oricare din aceste variante ar fi corectă, unica soluție este punerea în ordine a problemelor sistemului și demararea procedurii de rezolvare a lor. Până atunci... opriți planeta, vreau să cobor!

  Tagurile:
  profesor, Şcoli, Educaţie


  Știrile Zilei