23:20 15 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.71
 • RUB0.27
 • RON4.12
 • UAH0.71
  Georgiana Arsene

  Profesorii trebuie să înceteze să se victimizeze. Acum, oricum e târziu

  © Facebook / Georgiana Arsene
  EDITORIALIST
  Sa primesc un link scurt
  Georgiana Arsene
  491270

  Recentele discuții despre profesorii care sunt victime ale diverselor tipuri de agresiuni arată o masă de oameni care nu luptă pentru drepturile lor.

  În spațiul virtual apar tot mai multe articole care arată cât de rău au ajuns profesorii, cât de puțin respectați sunt și, da, că sunt victime sigure nu doar ale sistemului, ci ale întâmplării și hazardului.

  Nu zice nimeni că nu e așa, numai că am senzația că se face din țânțar armăsar și că o mare parte din vină le aparține. Nu individual, ci colectiv.

  Înainte să îmi sară cineva în cap, aș spune că problema, ”buba” este în lipsa de unitate la nivelul dascălilor. Pentru că ei nu luptă pentru drepturile lor, pentru câștigarea respectului, pentru câștigarea sumelor restante câștigate în instanță…

  Nu… Ei se plâng. Că nu îi ascultă copiii, că părinții sunt răi și cu pretenții ciudate.

  De unde pornește totul? Posibil de la poveștile colegelor de cancelarie ce au predat și înainte de 89 când, nu-i așa, se făcea carte, iar copiii erau disciplinați. O mai și luau pe coajă, dar nici unul nu avea tupeu să plece acasă și să pârască profesorul, pentru că, nu-i așa, și-o luau și de la părinți.

  Și atunci, un profesor tânăr, care vine în sistem și aude asemenea povești în cancelarie, alături de sfaturi precum: ”Trebuie să stăpânești copiii”, ”Tu ești de vină că se întâmplă” … orice, va fi stresat și nu va ști cum să gestioneze nici relația cu copiii, nici cu părinții acestora.

  Elevi la școală în timpul orelor
  © Sputnik / Павел Лисицын

  Lipsa de unitate în sistem, în cancelarii, mai simplu spus, ca să aduc totul la un nivel micro duce la adevărate tragedii. Profesorii vor încerca să ascundă dezastrul ca să nu intre în gura colegilor. Rezultatul? Catastrofal, ajungându-se chiar la agresiuni, pentru că nervii vor fi întinși și în tabăra părinților, și în cea a profesorilor.

  Concluzia e una singură: profesorii trebuie să înceteze odată cu victimizarea și ipocrizia, să privească realitatea în ochi și să fie uniți. Numai așa vor fi respectați, își vor primi drepturile bănești și vor putea ridica sistemul din ruina în care se află.

  Tematic

  Profesorii vor reacţiona! Ecaterina Andronescu anunţă schimbări majore
  Profesorii trebuie acuzaţi pentru fiecare mesaj postat de părinţi în spaţiul public?
  Andronescu: ”Strigătul meu e o rugăciune către profesorii de matematică”
  Inspector școlar – profesorii, parte a problemelor din sistemul de educație
  Andronescu bulversează profesorii – anunță revizuirea programelor școlare
  Profesorii de educaţie fizică nu cred în promisiunile MEN


  Știrile Zilei