17:01 31 Martie 2020
În direct
 • EUR20.12
 • USD18.17
 • RUB0.23
 • RON4.17
 • UAH0.65
  EDITORIALIST
  Sa primesc un link scurt
  471520

  Văd în mediul online tot mai multe păreri – avizate sau nu – despre ce ar trebui să facă o învățătoare sau o educatoare pentru ca relația cu părinții copiilor de la clasă, respectiv grupă, să fie una minunată. Realitate sau utopie?

  În cursul acestei dimineți, am citit postarea fostului inspector școlar general din Iași, Liliana Romaniuc, despre felul în care învățătorii ar putea gestiona relația cu părinții. Postarea fostului inspector școlar cuprindea o relatare a unei discuții avută cu părinții unei fetițe de la clasa pregătitoare.

  Sputnik a scris despre acest subiect aici.

  Întrebarea care se pune este dacă se poate, cu adevărat, să existe o relație de bună colaborare între învățătoare sau educatoare și părinte și, dacă da, cum poate fi ea obișnuită?

  Ei bine, la toate întrebările, răspunsul este unul: ”relativ”. Și aceasta pentru că termenul de ”bună” nu poate fi măsurat sau definit precis, ține de subiectivism.

  Un dascăl permisiv este unul bun ? Trebuie ”să îi caute în coarne” părintelui ? Va fi acesta un mijloc de găsire a unei căi de dialog cu un părinte dificil ?

  Da și nu, dar înclin să cred că nu, pentru că excesul de permisivitate va transforma dascălul, în ochii părintelui, mai ales dacă acesta din urmă este unul mai dificil, într-un individ lipsit de personalitate, care poate fi manevrat după bunul plac al celuilalt.

  Nici extrema cealaltă nu este fericită, neducând la un rezultat îmbucurător.

  Și atunci? Veți spune: trebuie găsită o cale de mijloc. Wow ! Chiar așa ! Unde este mijlocul și ce înseamnă aceasta ? Un compromis sau o delimitare clară a atribuțiilor fiecărui individ implicat în actul educativ ?

  După cum se poate vedea, nu există soluții standard pentru optimizarea relației cu părinții sau a discuțiilor de pe grupurile de Whatsapp. Totul ține de talentul dascălului, de energia sa și de puterea sa interioară de a-și face meseria aceasta atât de frumoasă și atât de grea într-o lume tot mai ostilă…

  De dragul unei relații bune cu părinții, cred că aceștia nu trebuie mințiți că au cel mai frumos, deștept și cuminte copil. Cred că ei trebuie să știe și să accepte adevărul și, de asemenea, să înțeleagă că trebuie să colaboreze cu cadrul didactic în binele copilului.

  Tematic

  Vor fi dați afară o sută de mii de profesori? Ce spune ministrul Muncii
  Comunicat alarmant: 15.000-20.000 de profesori riscă să îşi piardă locurile de muncă
  Moraru, declarație șoc despre profesori.: Nu au voie să dea vina pe părinți
  Avertizare: conflict de amploare în învățământul preuniversitar, 25.000 profesori afectaţi
  Lege pentru învăţământul primar şi antepreşcolar, întoarsă! Mii de profesori vizați
  Tagurile:
  Părinți, Învățătoare, educatoare


  Știrile Zilei