22:40 20 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.50
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
  EDITORIALIST
  Sa primesc un link scurt
  282740

  Maia Sandu a încercat să-i atragă în capcană pe socialiști provocându-i la o moțiune de cenzură pentru a-și pregăti un teren confortabil pentru alegerile prezidențiale.

  Demisia guvernului Maia Sandu are legătură strânsă cu rezultatele alegerilor din municipiul Chișinău – a devenit clar că eșecul lui Andrei Năstase este legat de imposibilitatea de a contrasta cu oponentul său, cu care se află într-un parteneriat politic. Nu te poți dedubla politic, susținând că celălalt este bun și rău în același timp. E un nonsens care provoacă frustrări.

  Maia Sandu își dă bine seama că alegerile prezidențiale, în condițiile menținerii unei coaliții PSRM – ACUM, s-ar încheia inevitabil cu victoria lui Igor Dodon. Liderului PAS îi părea respingătoare perspectiva unei confruntări cu liderul socialist, fiind într-o alianță cu el. Nu poți fi credibil atunci când încerci să explici votanților că oponentul tău (care este și un partener) reprezintă răul suprem, în timp ce tu ești expresia binelui. Maia Sandu nu vrea să ajungă în postura lui Andrei Năstase.

  Din această perspectivă, PSRM a făcut o greșeală tactică, însă nu avea cum să procedeze altfel. Socialiștii au încercat să transmită publicului că își doresc continuarea coabitării cu Maia Sandu, însă această îmbrățișare era prea insuportabilă pentru fostul (deja) premier.

  Blocul ACUM nu-și putea permite luxul de a rupe alianța cu socialiștii unilateral și nemotivat. Are nevoie de explicații pe care să le dea oamenilor și partenerilor externi. Singura soluția era să vină cu o propunere care la sigur ar fi fost respinsă de socialiști, urmând ca toată vina pentru acest divorț să cadă pe umerii PSRM. Dacă nu exista situația numirii unui Procuror General, ar fi inventat altceva, ceva ce nu ar fi fost legată de o agendă ideologică.

  Acum Andrei Năstase și Maia Sandu se simt confortabil în habitatul lor, acolo unde s-au și "născut" - în stradă. Au scăpat de greaua povară a asocierii cu socialiștii, nu vor mai fi nevoiți să se scuze și să se justifice în fața unioniștilor, în fața lui Țîcu sau Chirtoacă, nu vor mai răspunde pentru situația socio-economică din țară, sunt liberi să critice și protesteze, acumulând un capital politic pe seama creșterii nemulțumirilor.

  Sezonul bătăliei pentru fotoliul de președinte se declară deschis. Maia Sandu, care acum devine singurul lider al opoziției, poate arbora mesajul “numirii procurorului și justiției independente”, realizarea căreia ar fi fost împiedicată de PSRM și PD. Anume acesta va fi subiectul central al campaniei și un start destul de bun pentru liderul PAS, pentru că spre deosebire de alegerile prezidențiale din 2016, Maia Sandu va putea acum să se adreseze și electoratului care optează tradițional pentru stânga, evitând orice mesaje geopolitice. Rămâne să vedem ce tactică vor alege socialiștii. Se pare că PSRM vrea alegeri anticipate simultan cu cele prezidențiale, iată de ce va încerca să amâne dizolvarea parlamentului pentru un an. Totodată, nu se bucură deloc de perspectiva unei alianței cu PDM pentru că asta din nou oferă puncte în plus Maiei Sandu.

  În concluzie, trebuie să constatăm că în spatele demisiei guvernului Maia Sandu se află eșecul lui Andrei Năstase în alegerile de la Chișinău. Dacă candidatul ACUM ar fi devenit primarul capitalei, nu se mai punea problema menținerii majorității parlamentare până la sfârșitul anului viitor, cel puțin.

  Tematic

  Primele declarații făcute de reprezentanții Blocului ACUM - detalii
  Blocul ”ACUM” se destramă: Motivele ruperii coaliției dintre Sandu și Năstase
  Blocul ACUM se autolichidează prin simularea luptei politice
  Hotărât: Andrei Năstase va renunța la postul de ministru de Interne: Iată ce decizie a luat Blocul ACUM
  Criza politică din Moldova: Blocul ACUM împinge PSRM spre o coaliție cu PDM
  Blocul ACUM nu recunoaște alegerile ca fiind libere și corecte
  Tagurile:
  2020, alegerile prezidențiale, Guvern, demisia, Maia Sandu, Andrei Năstase


  Știrile Zilei