16:01 07 August 2020
În direct
 • EUR19.68
 • USD16.62
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  EDITORIALIST
  Sa primesc un link scurt
  36420

  Iohannis s-a folosit de ocazia întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București pentru a lansa un atac nefiresc la adresa Republicii Moldova. De ce condiționează președintele României relațiile cu Republica Moldova de interesele sale politice?

  Editorial de Marius Holdean

  În mod clar, lui Iohannis nu îi place puterea de la Chișinău. E liber să își aleagă simpatiile politice. Dar să condiționeze relațiile privilegiate ale României cu Republica Moldova în funcție de idiosincraziile lui este sub nivelul funcției de președinte. Și păgubos pentru statul român.

  Ce spune Iohannis, de fapt? Că nu agreează, în numele României – pentru că, în funcția sa de președinte, nu are opinii personale când se pronunță asupra unei teme la o reuniune cu diplomații – Guvernul de la Chișinău, și că, din această cauză, reduce relațiile București-Chișinău la minimum. Ca și cum ar vrea să pedepsească Republica Moldova pentru că nu îi face pe plac și nu acordă puterea partenerilor PNL, adică lui Maia Sandu și Andrei Năstase.

  Prin Iohannis, România se comportă într-un mod rușinos ca o putere colonizatoare care vrea să impună guvernarea care îi convine într-un alt stat, suveran și liber să își aleagă ce guvernare dorește. Adică România se comportă cu Republica Moldova așa cum se comportă SUA și UE cu România!

  Această atitudine nu vine însă din mintea prezidențială, nici de la consilierii de la Cotroceni, ci tot de la puterile colonizatoare amintite, adică de la Washington și Bruxelles, motiv pentru care Iohannis le și adoptă sistemul de a impune unei alte țări reguli din afară.

  Numai că ce merge în România, care a acceptat să devină colonia SUA și UE, nu merge la Chișinău. Republica Moldova este un stat suveran, spre deosebire de cel condus de Iohannis. Iar faptul că președintele României încearcă să exporte modelul colonial american și european îi dăunează în cel mai înalt grad României în general, și relației cu Republica Moldova în special.

  Dacă România, prin vocea lui Iohannis, are relații cu Republica Moldova în funcție de cine guvernează și numai când îi convine, înseamnă că nu respectă statul vecin, ci are intenții ascunse și neprietenoase. Cel puțin așa va fi percepută declarația lui Iohannis de astăzi care va strica relațiile bune dintre România și Republica Moldova, construite în zeci de ani.

  Tematic

  Și totuși a semnat: Iohannis a promulgat legea dublării alocațiilor pentru copii
  DEMISIA lui Orban – Iohannis dă în vileag planul următorilor pași. Rolul lui Băsescu
  Ministrul Muncii îl ”contrazice” pe Iohannis în privința alocațiilor pentru copii
  Iohannis dă peste cap afirmațiile lui Orban despre cea mai controversată lege
  În spatele atitudinii dubioase a lui Ciolacu: ”DOSAR” cu Dragnea, Servicii și… Iohannis
  Iohannis, gest în premieră în politică – se anunță o veritabilă furtună!
  Tagurile:
  Klaus Iohannis, Moldova, România


  Știrile Zilei