03:23 04 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.43
 • USD17.23
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.63
  EDITORIALIST
  Sa primesc un link scurt
  396111

  Istoria este rescrisă de cei care asigură contextul ideologic al acțiunii, nu de cei care o pun în aplicare. De această părere este editorialistul Sputnik Vladimir Kornilov.

  Editorial realizat de Vladimir Kornilov

  Mai mulți cercetători, comentând epidemia demolării monumentelor din Statele Unite, numesc acest lucru drept rescriere masivă a istoriei.

  Dar cu toții înțelegem: acei activiști care luptă frenetic cu martorii de bronz ai epocilor trecute, practic nu rescriu nimic. Pur și simplu, pentru că ei au o viziune destul de vagă asupra istoriei.

  Cum am putea explica altfel profanarea monumentului scriitorului Miguel de Cervantes din San Francisco, pe care „gărzile roșii” americane au crezut că este cel mai probabil un alt conquistador? Sau cum să explici din punct de vedere al bunului simț faptul că frumosul monument al lui Andrew Jackson, unul dintre fondatorii Partidului Democrat, s-a încercat să fie dat jos în special de acei oameni care urmează să voteze pentru un candidat înaintat de acest partid?

  Istoria este rescrisă de cei care asigură contextul ideologic al acțiunii, nu de cei care o pun în aplicare. Și trebuie să recunoaștem că le reușește acest lucru.

  Un sondaj recent, realizat la comanda Sputnik.Opinii de celebra companie sociologică franceză IFop sugerează că o asemenea atitudine nihilistă a americanilor față de istorie se referă nu numai la evenimentele din secolul trecut. De exemplu, datele acestuia au dezvăluit că mai puțin de o treime dintre americani știu ce sărbători marchează pe 8 mai - Ziua Victoriei în Europa. Și 11% dintre aceștia cred că în cel de-Al Doilea Război Mondial, Statele Unite au luptat împotriva Rusiei.

  Dacă să facem o analiză mai atentă a acestei cercetări, vom descoperi că în rândul tinerilor americani (care, de fapt, constituie nucleul mulțimii care luptă cu monumente), nivelul de cunoaștere a istoriei lor este în cel mai mic nivel comparativ cu alte generații. Așadar, 21% dintre tinerii între 18 și 24 de ani sunt siguri că SUA au luptat împotriva Rusiei, iar 13% cred că împotriva Chinei. Există o diferență semnificativă cu categoria de vârstă de peste 65 de ani, unde au fost șapte și, respectiv, două procente.

  Iar acest lucru înseamnă că pe măsură ce tinerii din ziua de azi îmbătrânesc și oamenii mai în vârstă pleacă în lumea celor drepți, tot mai mulți americani vor fi siguri că strămoșii lor împreună cu anumiți aliați (reamintim, recent Casa Albă a indicat doar asupra Marea Britanii) au învins Moscova și Beijingul. Desigur, opinia despre inamici va depinde de gradul evoluției campaniilor anti-rusești și anti-chineze în SUA, precum și de cei de la Hollywood asupra cărora vor indica cine este „inamicului principal”.

  Cele din urmă îi vizează, desigur, nu numai pe tinerii din SUA. Un exemplu clasic este transformarea semnificativă a opiniei publice în rândul francezilor cu privire la cine a contribuit mai mult la înfrângerea nazismului.

  În 1945, majoritatea absolută (57%) a indicat URSS și doar 20% - Statele Unite, pentru că la acea vreme europenii văzuseră totul cu propriii ochi. Iar un sondaj realizat de către IFop în 2015 a scos la iveală faptul că timp de 70 de ani opinia publică s-a schimbat dramatic: acum 54% dintre francezi consideră America drept câștigător principal și doar 23% cred că a fost Uniunea Sovietică.

  Și aici se vede tendința clară: cu cât publicul este mai tânăr, cu atât mai mult apreciază contribuția americanilor la victorie. Din anumite motive, există suspiciunea că unii dintre tinerii francezi vor spune cu încredere că Brad Pitt i-a distrus pe Hitler și pe ortacii acestuia într-un cinematograf parizian.

  Și procesul nu se oprește, această tendință continuă și în zilele noastre. O comparație a două sondaje realizate de compania sociologică britanică YouGov, realizată în 2015 și 2020 (respectiv, la cea de-a 70-a și 75 aniversare de la Marea  Victorie), indică asupra faptului că proporția celor care consideră Uniunea Sovietică drept câștigătorul principal asupra nazismului este în scădere în majoritatea țărilor occidentale.

  Din motive evidente, germanii au fost cei careu au păstrat memoria istorică în acest sens. Deși și acolo americanii au ajuns treptat pe primul loc: în 2015, deja 37% dintre cetățenii germani chestionați au susținut că Statele Unite au avut contribuția principală la înfrângerea nazismului, iar 27% au numit URSS. După numai cinci ani, diferența dintre primul și cel de-al doilea s-a mărit semnificativ: 43%, respectiv 21%.

  De fapt, aceasta este o rescriere sistematică, treptată, în etape, a istoriei celui de-Al Doilea Război Mondial în conștiința de masă. Despre pericolul acestui fenomen pentru dezvoltarea politică modernă a fost menționat recent în articolul dedicat celei de-a 75-a aniversări a Marii Victorii, de Vladimir Putin:

  ”Revizionismul istoric, a cărui manifestare o observăm acum în Occident, și mai ales în ceea ce privește tema celui de-Al Doilea Război Mondial și a rezultatului acestuia, este periculos, deoarece denaturează în mod grosolan înțelegerea principiilor dezvoltării pașnice, stabilite în 1945 de conferințele de la Ialta și San Francisco”.

  Vă rog să observați cât de dureroasă este reacția la acest articol pentru cei care în ultimii ani au început pe bandă rulantă generarea propagandei anti-ruse. S-ar părea că acesta este un apel clar și fără echivoc al președintelui rus de a opri rescrierea istoriei. Dar CNN nu ar fi fost CNN dacă nu ar fi întors totul pe dos și a publicat materialul intitulat „Putin rescrie istoria celui de-Al Doilea Război Mondial”.

  Exact aceeași metodă este aplicată de celebrul editorialist britanic Edward Lucas, pe care RT îl include periodic în top 10 cei mai mari rusofobi de pe glob. În ziarul The Times, el a spus că se dovedește că Putin este un „revizionist al istoriei”. Și a repetat această teză pe site-ul Centrului pentru Analiza Politicii Europene CEPA. Și acest lucru vine după apelul direct al președintelui de a renunța la revizionism, indicând pericolul acestuia! Dar datele comparative ale sondajelor anunțate  mai sus indică cel mai clar cine rescrie de fapt istoria și în ce direcție.

  O reacție atât de furioasă a Kremlinologilor de serviciu este de înțeles. Specializarea lor este lupta acerbă împotriva Rusiei pe toate fronturile (ideologice, politice, istorice) - este suficient să amintim, de exemplu, modul în care analistul principal al centrului CEPA, Janusz Bugayski, oferea anul trecut sfaturi prietenești Washingtonului cum să dezmembreze Federației Rusă.

  Anume din acest motiv, pentru astfel de oameni și instituții este foarte important să fie menținute aceste tendințele de rescriere a istoriei mondiale din ultimele decenii - să numească negrul alb și albul negru, să-i egaleze pe cei învinși în război cu învingătorii, iar îndemnurile de păstrare a memoriei istorice să fie numite drept „rescriere a istoriei”. Scopul final al tuturor acestor campanii este de a slăbi Rusia, sau chiar de a o distruge. De aceea este atât de important pentru noi, la diferite niveluri, să luptăm pentru adevărul istoric în general și mai ales - pentru adevărul istoric despre Marea Victorie a poporului nostru asupra nazismului. Miza este nu atât istoria, în joc este viitorul nostru.

  Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Din cauza Rusiei Occidentul va muri de foame
  Clanuri violente revenite în România - ”Occidentul a protejat interlopii, nu i-a vânat!”
  Expert ucrainean: Occidentul ne-a trădat, să ne vindem țara Chinei
  Noul val de rusofobie: Occidentul acuză Rusia de atacuri cibernetice
  Lavrov a criticat Occidentul pentru folosirea pandemiei de COVID-19 în interese proprii
  Occidentul acuză Rusia de dezinformare și manipulare a datelor statistice - Video
  Tagurile:
  Istorie, Occident


  Știrile Zilei