14:42 27 Octombrie 2020
În direct
 • EUR20.13
 • USD17.03
 • RUB0.22
 • RON4.13
 • UAH0.60
  EDITORIALIST
  Sa primesc un link scurt
  21660

  Am ascultat și eu, cu multă nedumerire, ca mulți români, de altfel, declarația președintelui României în care spunea, liniar, fără nici o emoție, că este simplu pentru cei mici să se obișnuiască cu lucrurile mai puțin plăcute.

  Klaus Iohannis, președintele României, ”a scăpat” porumbelul ieri, în timpul unei conferințe de presă.

  Șeful statului a afirmat, fără nici o emoție, liniar: ”Copiii se obișnuiesc repede, chiar și cu lucruri mai puțin plăcute”.

  Declarația vine din partea unui om care nu are copii. Asta nu e o vină, dar, în spatele cuvintelor, pare să existe un vid de empatie. Și aceasta pentru că un copil trebuie lăsat liber, să învețe, să exploreze, să se joace, să cânte, să se bucure. Numai așa va deveni un adult cu un psihic sănătos, care poate lua decizii bune.

  Ori, dacă pornim din capul locului de la premisa că un copil se obișnuiește repede, chiar și cu lucrurile mai puțin plăcute, ajungem la concluzia că putem să supunem acel omuleț în formare unor serii de abuzuri sau de măsuri aspre pentru că, nu-i așa? Copilul se obișnuiește repede.

  De ce se va obișnui repede? Pentru că el va crede că aceea e normalitatea, pentru că el, spre deosebire de un adult, nu are o experiență de viață și un bagaj informațional care să îi permită să discearnă, să compare, să analizeze…

  Poate că acesta este un mod prin care se creează omul nou. Numai că acest om nou este unul care va fi obișnuit de mic să stea în pătrățica lui, să îi sancționeze pe cei care îndrăznesc să gândească liber. Va fi un om rigid, incapabil să se adapteze, dar cu un grad de rezistență la abuz destul de mare.

  Nu copiii trebuie să se adapteze la noile condiții – generate e drept și de pandemia de coronavirus, ci autoritățile trebuie să lucreze și să construiască un mediu propice dezvoltării copiilor. Un mediu în care ei să poată să se dezvolta armonios.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Cristoiu: Iohannis compromite funcția de președinte
  Iohannis, intervenție fermă despre amânarea alegerilor și un apel surpriză la… PSD
  Iohannis, ultimele decizii în privința școlilor înaintea deschiderii!
  Iohannis pune biciul pe liberali! Ce vrea de la PNL, avertisment pentru Orban!
  Iohannis, promisiuni la început de an școlar: când vine restul de tablete
  Tagurile:
  Copii, Klaus Iohannis

  Știrile Zilei