14:14 27 Noiembrie 2020
În direct
 • EUR20.51
 • USD17.23
 • RUB0.23
 • RON4.21
 • UAH0.61
  EDITORIALIST
  Sa primesc un link scurt
  2085587

  Cât de ridicoli putem fi să ne călcăm în picioare credința, istoria, tradițiile, realizările, personalitățile – ca să luăm drept model o țigănie! Cât de imbecilizați putem fi să ne lăsăm soarta la mâna și la ”mintea” unora precum personajele tragi-țigăniei alegerilor?!

  BUCUREȘTI, 6 nov – Sputnik. Despre ceea ce am vedem de câteva săptămâni la Washington unii cred că nu este o tragedie, ci mai curând, o comedie proastă americană - sau chiar o țigănie americană - desigur, în sensul figurativ al cuvântului.

  Până de curând, m-aș fi opus la această sintagmă – încă mai consideram că trebuie să fii semidoct și incult totodată, spălat pe creier și suficient de ridicol să nu apreciezi marea națiune americană, acest capitol de un dramatism aparte al istoriei lumii.  

  De aceea credeam că este corect termenul tragedie pentru a descrie ceea ce se petrece acum, la așa zisele alegeri democratice - ca o parafrază la celebrul roman al lui Theodore Dreiser, fiind o altă formă de sfărâmare a visului american. De fapt, care dintre romanele marii literaturi americane nu are substanța formată din cioburile acelui… mereu vis, dar niciodată realitate?

  Dar iată acum America nefardată: acuzată grav, falsă, mincinoasă, ipocrită, trădătoare – toate astea s-au văzut la aceste alegeri! Și au fost văzute de întreaga planetă!

  Acesta este ”cea mai evoluată democrație”?! Cel eclozat din această… rușine urmărită în direct va fi numit ”liderul lumii libere”?!

  Oare lumea chiar și-a pierdut rațiunea și ajunge să numească ”cel mai puternic om din lume” un ins mai mult decât corupt, de 40 de ani politician veros, cu familia implicată în coțcării și înșelăciuni? Un ins care a susținut toate imixtiunile oculte în toate statele pe unde a trecut, inclusiv în România? Un zaharisit ce are momente în care nu știe pe ce lume este?!

  Dezastrul ar putea fi al lumii întregi, dar tragedia este a lor, a marii națiuni americane. Cum au putut să aleagă americanii un asemenea personaj? Vă dați seama cât de jos și cât de diformă a ajuns această (odată!) mare națiune?! Și cum mai poate avea America pretenția să se numească „o mare națiune”, când va fi ales să o conducă un personaj penibil, de toată jena, precum Joe Biden?!

  Sincer, America este de plâns! Nimic altceva! Poporul american a devenit un personaj dintr-o tragedie, al cărei autor nu a avut măcar mila de a-l scuti de o decădere în cel mai rușinos ridicol! Totuși, în romanul lui Dreiser, ”tragedia americană” nu îl tăvălește pe Clyde în ridicol; americanul de azi e silit să se înece în… mocirla pe care am văzut-o cu toții!

  De fapt, recunosc - au dreptate cei care spun că ar trebui să numim alegerile ”o țigănie americană”.

  Am asistat la multe ”țigănii”, cum sunt numite scandalurile, pornind de la cele făcute de romi, în plină stradă, să-i vadă toată lumea; am văzut certuri între romi, cu amenințări, răcnete și țipete de ziceai că se bat până la masacru două oștiri barbare! De fapt, romii nici măcar nu se tăiau… Era doar… o țigănie!

  Așa și Biden cu Trump: s-au acuzat de cele mai odioase fapte! Și rezultatul?... Nimic! Nu se vor băga la pușcărie, dimpotrivă, va urma o perioadă de pupat piața democrației, timp în care propagandiști penibili vor spune, cu lacrimi în ochi – iată ce înseamnă ”un exercițiu democratic adevărat”!...

  Nimic despre furturile de voturi, despre atacurile la persoană… cutremurătoare, despre acuzațiile fulminante!

  De fapt, e foarte grav dacă acuzațiile sunt adevărate - dar este la fel de grav și în caz contrar! Pentru că ar însemna că aleșii națiunii americane au fost în stare să mintă în cel mai odios mod, în fața întregii lumi!

  Păi în asemenea infractori sau în asemenea mincinoși mai pot avea încredere americanii – și, mai departe poate avea încredere lumea întreagă?!

  După alegeri, ce vor spune? Ah, nicio problemă, acum suntem toți americani, aceea a fost doar campanie electorală! Câtă ipocrizie, minciună și… țigănie! Da, exact cum după țigănia din stradă, romii țipă când vine poliția că nu s-a întâmplat nimic! Asta e America de azi!

  Acesta e modelul după care se inspiră ”lumea liberă”! ”Democrația” de azi! Sau cum spun penibilii propagandiști: ”America – patria democrației”!... Vai, dacă ar știi părinții democrației – atenienii! Solon, Pericle, Socrate, Platon, Aristotel… Din respect pentru aceste lumini nemuritoare, chiar nu putem schimba denumirea… întunericului pestilențial pe care îl trăim azi?

  Cât de rușine ar trebui să le fie intelectualilor americani sau celor care au fost atenți la lecțiile despre istoria altor vremuri!...

  Dar cât de ridicoli sunt cei dintre noi care spun cu un fel ridicol de evlavie – ”este principalul nostru partener strategic”! Este ”modelul de democrație”!... Nu, nicidecum: este o țigănie, o mizerie, o lume a minciunii, bălăcărelii și intereselor murdare!

  Cât de ridicoli suntem noi, care ne călcăm în picioare credința, istoria, tradițiile, realizările, personalitățile – ca să ne închinăm în fața unei țigănii!

  Cât de imbecilizați sau, hai, cât stupizi putem fi să ne lăsăm soarta noastră, a țării și a celor ce vor veni (sperăm!) la mâna și mai ales la ”mintea” unora precum personajele tragi-țigăniei ”alegerilor”?!

  În loc de concluzie despre alegerile din SUA, închei cu o parafrază a exclamației unuia care privea înfrângerea unei alte democrații, Roma: vai de învingători! Pentru că ei vor culege scuipații pe care îi merită țigănia pe care am văzut-o zilele acestea.
  Notă: în text, cuvântul ”țigănie” este folosit cu sensul figurat, nu referitor la comunitate, descris de DEX 2009: ”Fig. Faptă, comportare urâtă; târguială excesivă. Gălăgie, hărmălaie, scandal”.

  Tematic

  Marine Le Pen: „realegerea lui Trump, benefică pentru Franța”
  Test: cu cine ați vota la alegeri, în SUA? Trump sau Biden?
  Alegeri în SUA: Trump cere renumărarea voturilor
  Turcescu: ”Cum naiba să poată fi Biden președintele SUA?!”
  Trump, scandal istoric – televiziunile l-au blocat!
  Serviciul Secret sporește protecția lui Biden – presa din SUA
  Tagurile:
  alegeri, SUA

  Știrile Zilei