14:58 26 Noiembrie 2020
În direct
 • EUR20.46
 • USD17.22
 • RUB0.23
 • RON4.20
 • UAH0.61
  EDITORIALIST
  Sa primesc un link scurt
  78433

  O situație despre care nu se vorbește și, ca de obicei în învățământ, se bagă gunoiul sub preș: profesorii ce încep să cedeze psihic și elevii care sunt, fără vina lor, sacul de box al dascălilor.

  Școala online scoate la suprafață multe probleme ale sistemului românesc de învățământ. Nu sunt probleme noi, să ne înțelegem, ci vechi, nerezolvate niciodată cu adevărat, trecute sub tăcere.

  Faptul că în clase nu erau/nu funcționau camerele de luat vederi le-a permis dascălilor să aibă în continuare o atitudine de superioritate față de elevi, să îi trateze ca pe niște ființe inferioare, care trebuie să tacă și să se supună, să nu pună întrebări și, în general, să nu deranjeze.

  Mentalitatea asta a trecut și în online.

  Recent, mi s-a adus la cunoștință o situație tristă, de la un liceu bucureștean. Vorbesc despre atitudinea total descalificabilă a unei profesoare de limba și literatura română care, deranjată până la sufocare – metaforă, desigur, stați liniștiți – de faptul că un elev ”și-a permis” să întrebe, în stilul de azi al adolescenților, pe grupul comun de whatsapp, prin 3 semne de întrebare – fără nimic altceva – a uitat pentru ce e plătită și s-a apucat să urle.

  Că, vezi Doamne, cum își permite elevul să facă asta unui profesor?!?! Nu putea să se exprime în limba română, să întrebe?

  Pedagogic ar fi fost – și nici nu se făcea de râs cadrul didactic – dacă, în loc să ”facă morală”, ar fi spus: ”Măi, elevule X, am observat că ai pus trei semne de întrebare. Ca să nu existe dubii în legătură cu nelămurirea ta, te rog să formulezi întrebarea”,
  Monica Anisie
  © Inquam Photos / GEORGE CALIN

  Consecința? Elevul ar fi înțeles unde a greșit, pe viitor nu ar fi mai repetat cele 3 semne de întrebare, iar ora ar fi decurs firesc.

  Din păcate, nu este un caz singular. Mai trist este că, în grupurile de profesori de pe Facebook, un asemenea comportament nu este sancționat, dimpotrivă, vina, în mintea lor, aparține evident elevului.

  Profesorii nu își dau seama că, acoperind asemenea ”colegi”, fac rău întregului corp profesoral.

  Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, ar trebui să se sesizeze în asemenea situații și să ia măsuri pentru sancționarea profesorilor care dovedesc că nu mai rezistă psihic. Un sistem de învățământ sănătos va putea face performanță, în timp ce unul bolnav va degrada și ce mai este bun.

  Nu este normal ca asemenea oameni să fie lăsați în continuare la catedră, să terorizeze practic, elevii.

  Tematic

  Scandal! Părinții, atac dur la MEC și la unii profesori
  Palmă pentru profesori: sunt ”arși” la bani
  Ultima oră: Veste proastă pentru elevi și profesori!
  Tagurile:
  Profesori, Monica Anisie

  Știrile Zilei