18:05 20 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.55
 • USD16.97
 • RUB0.26
 • RON4.19
 • UAH0.61
  Drapelul României

  Reacția îngrijorătoare a MAE privind lichidarea școlilor românești din Ucraina

  © AFP 2018 / DANIEL MIHAILESCU
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (47)
  11030

  Ministerul Afacerilor Externe al României își exprimă îngrijorarea față de intenția Ucrainei de a lichida toate școlile cu predare în limba română

  BUCUREȘTI, 7 sept — Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și-a exprimat îngrijorarea cu privire la noile modificări efectuate de Rada Supremă de la Kiev pe 5 septembrie, în special în ceea ce privește articolul 7, care vizează învățământul în limbile minorităților naționale.

  Diplomația română reamintește că, potrivit prevederilor Convenției — cadru pentru protecția minorităților naționale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparținând unei minorități naționale de a învăța în limba sa maternă.

  "Necesitatea conformității cu normele internaționale în materie a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană pe tema promovării și protejării drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale române din Ucraina", se arată în nota MAE. 

  Tema învățământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev săptămâna viitoare tocmai pentru a discuta despre minoritatea română din Ucraina. 

  „Ne exprimăm așteptarea ca drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina sa fie prezervate și subliniem preocuparea constantă a autorităților române față de această problematică", se spune în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe de la București. 

  Reamintim că pe 5 septembrie Rada Supremă a Ucrainei a votat noi modificări la legea învățământului, care prevede lichidarea tuturor școlilor cu predare în limbile minorităților etnice, inclusiv cele românești. Comunitatea românilor din Bucovina de Nord a expediat un apel președintelui Petro Poroșenko, în care cer blocarea intrării în vigoare a noii legi prin procedura de veto.

  Anterior, îngrijorarea față de lichidarea școlilor românești din Ucraina și-a exprimat și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

  Deputatul PNL, Daniel Gheorghe, a îndemnat la denunțarea în mod unilateral a tratatului de bază semnat în 1997 între România și Ucraina, în cazul în care Kievul va lichida școlile cu predare în limba română.

  Тема:
  Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (47)

  Tematic

  Ungaria protestează față de lichidarea școlilor maghiare din Ucraina
  Deputat PNL: România să denunțe tratatul de bază cu Ucraina
  Ucraina va lichida toate școlile românești până în 2020
  Tagurile:
  Ucrainizare, legea învățământului, Rada Supremă, școli, Limba română, Români, Petro Poroșenko, Bucovina de Nord, Cernăuți, Ucraina, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei