10:26 06 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Piazza Unità d'Italia a Trieste

  Românii din Diaspora: Cum te poţi angaja legal în Italia

  © Photo :
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  188 0 0

  Ce trebuie să facă românii care vor să se angajeze legal în Italia şi la ce riscuri se expun în cazul în care acceptă să lucreze ilegal

  BUCUREŞTI, 1 nov — Sputnik. Înainte de începerea activităţii lucrative, angajatorul trebuie să transmită scrisoarea de angajare Centrelor pentru Plasare în Muncă și institutelor de protecție socială competente, precum Institutul Național pentru Protecție Socială și Institutul Național pentru Protecție împotriva Accidentelor de muncă și Bolilor Profesionale, potrivit emigrantul.it.

  Actele de care aveţi nevoie pentru înscrierea în registrul de evidență a populației în Italia sunt: un act de indentitate în curs de valabilitate (pașaport sau carte de identitate); un document care să ateste activitatea lucrativă exercitată; autorizarea pentru angajare emisă de Ghișeul Unic pentru Imigrare din cadrul Prefecturii locale, în cazul unei activități pentru care este necesară eliberarea acestui document.

  În situaţia în care acceptaţi să lucraţi ilegal, vă expuneţi mai multor riscuri. Angajatorul vă poate acorda un salariu mai mic, iar drepturile voastre sunt reduse. Veţi fi lipsiţi de multe beneficii la care au acces persoanele angajate cu contract colectiv de muncă. Astfel, nu veţi putea beneficia de prestaţiile oferite de sistemul de securitate socială, cum ar fi: alocaţie pentru nucleul familial, indemnizaţie de maternitate etc. De asemenea, nu veţi putea beneficia de asistenţă (în natură) în caz de boală, nu veţi avea dreptul la ajutor de şomaj, nu vi se va include în stagiul de cotizare perioada lucrată şi nu veţi beneficia de pensie.

  Tematic

  Venitul minim garantat adoptat în Italia: săracii pot primi și 490 euro lunar
  Italia propune o nouă monedă în zona euro. Reacția Bruxelles-ului
  Tagurile:
  Legal, Angajare, Diaspora, Italia


  Știrile Zilei