11:24 21 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Biserică

  Drama celor plecaţi să muncească în afară. Câţi români mor anual în străinătate

  © Sputnik / Евгений Панасенко
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  19111

  Aproximativ patru milioane de români sunt în prezent plecaţi la muncă în străinătate şi unii dintre aceştia mor departe de casă. Statul nu asigură repatrierea tuturor celor care se sting din viaţă în ţările unde au plecat să-şi facă un rost. Care sunt cazurile în care statul finanţează repatrierea şi câţi români mor anual printre străini.

  BUCUREŞTI, 21 dec — Sputnik, Doina Crainic. Cel puțin 2.500 de români mor anual în străinătate, potrivit datelor prezentate în seria de reportaje „Români până la moarte" iniţiate de Libertatea.ro, care se referă la românii care mor în străinătate și care sunt în morgile din Spania și Italia.

  În prezent, trupurile a 23 de români se află în morgi din Italia, Spania, Germania, Franța, Ungaria, Grecia și SUA.

  Ministerul Român de Externe informează că, pentru repatrierea trupurilor românilor decedați în străinătate în Europa, costurile pornesc de la 3.000 de euro, iar dacă este vorba de America sau Orientul Îndepărtat, se ajunge până la 15.000 de euro pentru aducerea în ţară a celor morţi.

  Cheltuielile sunt suportate de statul român în cazul românilor care au fost victimele unor accidente rutiere grave, ale unor atentate teroriste sau calamități naturale. Finanţările de la stat nu îi vizează şi pe românii decedaţi în țările unde se aflau la muncă, ale căror familii nu îşi permit să plătească repatrierea.

  „Este de necrezut şi totuși este o realitate cruntă. O realitate cruntă cu care ne confruntăm zi de zi", a declarat îndurerat Leontin Cojocea, președintele unei asociații de voluntariat din Italia.

  Potrivit unui deputat în Parlamentul României, Tamara Ciofu, cei care pleacă din ţară ar trebui să contribuie cu o sumă pentru asigurarea de sănătate, care poate acoperi costurile repatrierii în cazul decesului.

  Tagurile:
  Câți români mor, diaspora, Sclavie, Muncă
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei