07:56 21 August 2019
În direct
 • EUR19.64
 • USD17.72
 • RUB0.27
 • RON4.15
 • UAH0.70
  Dunkineely, Irlanda

  Românii din diaspora: ce se întâmplă cu dreptul de şedere dacă rămân fără muncă

  CC BY 2.0 / Nick / Dunkineely, Donegal
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  124410

  Curtea Europeană de Justiție a decis cu privire la cazul unui român care a fost anunţat că şi-a pierdut dreptul de şedere într-o ţară membră a UE pentru că rămăsese fără serviciu

  BUCUREŞTI, 29 dec — Sputnik, Doina Crainic. Persoanele din alte state membre ale UE care desfășoară activități independente în Irlanda nu se mai confruntă cu pericolul de a-şi pierde statutul de rezident dacă nu au de muncă pe termen lung, după o hotărâre recentă a Curții Europene, potrivit The Times.

  Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a hotărât că guvernul irlandez a procedat greșit când i-a transmis unui român care desfăşura activităţi independente că și-a pierdut dreptul de a rămâne în țară pentru că a rămas fără serviciu pentru mai mult de 12 luni.

  Nu este clar cât de mulți cetățeni non-irlandezi din UE se aflau în pericol de a-și pierde dreptul de ședere în acest mod.

  Este vorba de cazul românului Florea Gusa, care s-a mutat în Irlanda în 2007. Între 2008 și 2012, a lucrat ca tencuitor pe cont propriu, plătind impozite și contribuții sociale PRSI, după care nu şi-a mai găsit de lucru. Cererea sa pentru şomaj a fost respinsă de Departamentul pentru Protecția Socială, care i-a transmis că nu a demonstrat că mai are dreptul de a locui în Irlanda.

  Departamentul a susținut că Gusa a pierdut statutul de lucrător independent, deoarece nu mai lucra și, prin urmare, nu mai îndeplinea condiția cerută pentru a dispune de dreptul de ședere, în temeiul directivei UE privind libera circulație. Gusa a arătat că o dispoziție din directiva UE permite unui cetățean al UE care nu mai lucrează sau nu mai desfăşoară activităţi independente să-și păstreze statutul în cazul în care se confruntă cu „șomaj involuntar după ce a fost angajat pentru mai mult de un an". Însă autoritățile irlandeze au susținut că prevederea se referă numai la persoanele care au lucrat ca salariați.

  Într-o hotărâre pronunțată săptămâna trecută, CEJ a afirmat că din textul dispoziției nu se poate deduce că aceasta se referă numai la persoane angajate. Instanța a constatat că există diferențe între traducerile directivei, ceea ce poate crea confuzie.

  Curtea a argumentat că, deși în act se face o distincție între cetățenii activi economic și cetățenii și studenții inactivi, totuşi, nu se menţionează o diferenţiere între salariați și lucrătorii independenţi. Aceasta a precizat că interpretarea directivei în acest sens ar introduce cerinţa nejustificată de a fi tratate diferit cele două grupuri, ceea ce ar fi nedrept în cazul în care lucrătorul independent a plătit contribuţii sociale.

  O purtătoare de cuvânt a ministrului irlandez pentru ocuparea forței de muncă și protecție socială a declarat că oficialii au luat în considerare decizia.

  Tematic

  Nouă estimare: numărul uluitor de mare al românilor din diaspora
  Românii din Diaspora: iată ce obligaţii au cât timp stau în străinătate
  Românii din Diaspora: Cum te poţi angaja legal în Italia
  Tagurile:
  drept de ședere, concediere, diasporă, români


  Știrile Zilei