16:49 23 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.69
 • USD17.55
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Teodor Meleșcanu și Pavlo Klimkin în cadrul unei întrevederi la Cernăuți

  Ucraina se obligă să respecte dreptul românilor la educație în limba maternă

  © Photo: Ministerul Afacerilor Externe
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (48)
  13620

  România și Ucraina vor semna un protocol prin care vor fi asigurate drepturile la educație a etnicilor români din Ucraina. Anunțul a fost făcut în cadrul unei întrevederi între miniștrii de Externe ai României și Ucrainei

  BUCUREȘTI, 11 ian — Sputnik. România așteaptă din partea autorităților ucrainene identificarea unor soluții durabile care să răspundă interesului legitim al minorității române din Ucraina de a beneficia de dreptul la educației în limba maternă la toate nivelurile de educație.

  O astfel de poziție a fost exprimată de ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, în cadrul unei întrevederi cu omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin, astăzi, 11 ianuarie, la Cernăuți.

  Partea română și-a reiterat poziția potrivit căreia articolul 7 al legii educației, în formularea prezentă, are un impact negativ asupra dreptului la educație în limba maternă pentru persoanele care aparțin minorității române.

  "Am discutat cu domnul ministru Klimkin pe marginea Opiniei Comisiei de la Veneția și am reamintit că, în discuțiile bilaterale de până acum, inclusiv cele la nivel înalt, partea ucraineană a promis că va prelua în legislația internă recomandările Comisiei de la Veneția", a precizat ministrul român al afacerilor externe.

  La discuții a participat și ministrul român al Educației, Liviu Pop, care, împreună cu omologul său ucrainean, Lilia Grinevici, au convenit asupra începerii unor negocieri pe marginea Protocolului de colaborare între Ministerul Educației din România și Ministerul Învățământului și Științei din Ucraina pentru perioada 2017 — 2020. Documentul va include prevederi privind garantarea reciprocă a drepturilor lingvistice ale minorităților naționale de pe teritoriul fiecărui stat.

  Cu prilejul vizitei sale în Ucraina, Teodor Meleșcanu s-a întâlnit cu reprezentanți comunității românești din regiune, a participat la ceremonia de inaugurare a școlii cu predare în limba română din localitatea Iordănești și a vizitat liceul „Mihai Eminescu", cu predare în limba română, din localitatea Carapciv, raionul Hliboka.

  Teodor Meleșcanu la liceul Mihai Eminescu din Carapciv
  Teodor Meleșcanu la liceul Mihai Eminescu din Carapciv

  De asemenea, a depus împreună cu ministrul Pavlo Klimkin coroane de flori la monumentele din Cernăuți ale lui Mihai Eminescu și Taraș Shevcenko.

  Noua lege a învățământului a intrat în vigoare pe 28 septembrie, urmând să fie implementată etapizat până în anul 2020. Guvernele mai multor state, inclusiv Ungaria și România, au declarat că noua lege încalcă flagrant drepturile minorităților etnice din Ucraina. Moscova, de asemenea, consideră că legea contravine constituției ucrainene și obligațiilor internaționale asumate de Kiev.

  Тема:
  Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (48)

  Tematic

  România începe anul cu o ofensivă diplomatică: Meleșcanu pleacă la Cernăuți
  Diplomația rusă a comentat situația în jurul legii învățământului din Ucraina
  Ministrul de Externe al Ungariei: Ucraina să anuleze legea învățământului
  Rusia și Ungaria, îngrijorate de ucrainizarea minorităților etnice din Ucraina
  11 state NATO au cerut Ungariei să renunțe la pozițiile ei față de Ucraina
  Noi măsuri: Guvernul va sprijini elevii și profesorii români din Ucraina
  Tagurile:
  legea învățământului, legea educației, ministrul afacerilor externe, Limba română, Pavel Klimkin, Teodor Meleșcanu, Cernăuți, Ucraina, România


  Știrile Zilei