03:26 17 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.50
 • USD17.28
 • RUB0.26
 • RON4.19
 • UAH0.62
  Pensionari, odihnindu-se în stradă

  Drepturile românilor în Italia. Bonusuri pentru îngrijitoare şi lucrătorii domestici

  © RIA Novosti / Wladimir Astapkowitsch
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  263321

  Româncele care muncesc în Italia ca îngrijitoare au dreptul de a solicita un bonus important acordat unei categorii de angajaţi în care se încadrează lucrătorii domestici. Cum puteţi solicita bonusul.

  BUCUREŞTI, 14 mart — Sputnik, Doina Crainic. În cazul muncitorilor casnici, bonelor şi îngrijitoarelor — categorie în care se încadrează foarte mulţi români care muncesc în Italia —, angajatorul poate fi o familie sau o persoană în vârstă care este și o persoană asistată social.

  Pentru ca aceşti lucrători să obţină bonusul, trebuie să depună declaraţia fiscală, modelul 730, care le permite ingrijitoarelor și servitoarelor casnice să recupereze bonusul de 80 de euro pe lună pentru fiecare lună de muncă, bonus pe care alți lucrători îl primesc de la angajator prin salarizare, potrivit it.blastingnews.com.

  În majoritatea cazurilor, dar nu și în cazul muncii casnice, bonusul se plătește prin cecul pentru salariu în fiecare lună. Bonusul pentru un lucrător care a muncit pe tot parcursul anului este de 960 de euro. Este vorba despre cunoscutul bonus Renzi, la care au dreptul, de asemenea, lucrătorii casnici.

  Bonusul se referă la anul calendaristic şi pentru obţinerea lui trebuie îndeplinite condiţii specifice.

  În 2018, noile praguri pentru obţinerea acestui bonus sunt aceleași pentru toți lucrătorii. Ajutorul este de 80 de euro pe lună și de 960 de euro pe an pentru angajaţii cu venituri totale de cel puțin 8.174 de euro și care să nu depăşească 24.600 de euro. Ajutorul scade în mică măsură pentru venituri între 24.600 și 26.600 de euro pe an. Nu se acordă niciun bonus pentru venituri mai mici de 8.174 de euro și mai mari de 26.600 euro.

  Beneficiarii sunt angajații, cei cu contracte de muncă precare sau cu contracte de colaborare sau de proiect, angajaţii Poliției, membrii cooperativelor, șomerii, beneficiarii de burse și indemnizații de formare. În rândul salariaţilor intră şi îngrijitorii, iar de bonus beneficiază şi chelarii, grădinarii și orice altă persoană care prestează muncă domestică.

  Pentru a beneficia de bonusurile Renzi, lucrătorii din domeniul domestic trebuie să procedeze la fel precum ceilalți lucrători care nu au angajator, completând modelul 730 și bifând căsuţa „fără înlocuitor" din titlul paginii.

  Pentru lucrătorii care nu au reușit să lucreze toate cele 365 de zile pe an, bonusul este plătit proporțional, suma de 960 de euro fiind împărţită la 365, iar suma rezultată, înmulţită cu numărul efectiv de zile de muncă. În plus, pentru cei care, în anul fiscal 2017, au lucrat pentru angajatori diferiți, bonusul este cumulat pentru toate lunile lucrate, dar, în cazul dublării muncii, acesta nu poate fi plătit de două ori.

  Tematic

  Românii din Italia: drepturile lor ca muncitori acolo. Situaţia îngrijitoarelor
  Românii din Italia: Care sunt drepturile româncelor îngrijitoare
  Tagurile:
  Bonusuri, lucrători domestici, îngrijitoare, români, Italia
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei