11:26 17 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.58
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.73
  Euro

  Români în Italia: Cum se calculează al 13-lea salariu pentru îngrijitoare/menajere

  © AFP 2019 / JEAN-SEBASTIEN EVRARD
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  137810

  Româncele care lucrează în Italia ca îngrijitoare şi menajere au dreptul la al 13-lea salariu. Iată cum se calculează.

  BUCUREŞTI, 20 mar — Sputnik, Doina Crainic. În ceea ce priveşte contractele de încadrare în muncă a îngrijitoarelor şi menajerelor care lucrează în Italia, este important să cunoaşteţi modul cum se calculează suma pentru a beneficia de dreptul la al treisprezecelea salariu. Cum sunt afectate îngrijitoarele care nu stau permanent cu cei pe care îi îngrijesc şi cum se face calculul în cazul plăţii cu ora?

  Contractul colectiv de muncă legat de sectorul lucrătorilor domestici prevede dreptul la al treisprezecelea salariu, care este valabil pentru toți lucrătorii, „cu ocazia Crăciunului" și, în orice caz, până la sfârșitul lunii decembrie.

  Suma celui de-al 13-lea salariu se calculează pe baza remunerației totale primite în cursul anului, în care intră şi indemnizația pentru masă și cazare. De asemenea, al 13-lea salariu devine scadent şi în cazul absențelor din cauza bolii, a accidentelor la locul de muncă, a bolilor profesionale și a concediului de maternitate.

  Pentru a calcula cel de-al  salariu, trebuie să pornim de la salariul minim, adică salariul minim stabilit pe baza datelor Istat, potrivit investireoggi.it.

  De fapt, salariile pentru lucrătorii domestici sunt reevaluate în fiecare an, aşa cum se întâmplă şi cu indemnizaţiile pentru hrană și cazare. Totodată, salariile pentru menajere şi îngrijitoare variază în funcţie de gradul de specializare și de tipul de sarcini prestate. Adesea, lucrătorii casnici sunt angajați cu contract pe perioadă determinată sau cu normă redusă.

  Calculul pentru lucrătorii domestici convieţuitori este simplu. Este important să se ştie că al 13-lea salariu este egal cu un salariu lunar obişnuit.

  Menajerele şi îngrijitoarele nonconviețuitoare lucrează adesea ore întregi. Pentru a calcula al 13-lea salariu, trebuie să înmulțiți suma plătită cu ora cu numărul de ore de muncă săptămânale, iar suma rezultată să o înmulțiți cu 52, apoi să împărțiți la 12.

  De exemplu, pentru îngrijitoarele cu normă part time, plătite cu 7 euro pe oră pentru 25 de ore pe săptămână, calculul este următorul:

  7x25 (ore săptămânale) x 52 (săptămâni ale anului): 12 = 758,33 euro.

  De asemenea, în cazul în care premiile și indemnizațiile suplimentare sunt plătite în mod constant lucrătorului, atunci acestea vor fi luate în considerare în stabilirea celui de-al 13-lea salariu, subîmpărţind valoarea totală a acestora la 12.

  Tematic

  Drepturile românilor în Italia. Bonusuri pentru îngrijitoare şi lucrătorii domestici
  Românii din Italia: drepturile lor ca muncitori acolo. Situaţia îngrijitoarelor
  Românii din Italia: Care sunt drepturile româncelor îngrijitoare
  Tagurile:
  calcul, menajere, îngrijitoare, al 13-lea salariu, Italia


  Știrile Zilei