15:57 16 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.52
 • USD18.18
 • RUB0.28
 • RON4.35
 • UAH0.69
  World's cities. London

  Românii din Diaspora: noua declaraţie ce trebuie depusă în ţară

  © Sputnik / Vladimir Pesnya
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  30710

  Românii care muncesc în străinătate trebuie să depună la Fisc o nouă declaraţie până la data de 15 iulie 2018. Noile reguli în ceea ce priveşte impozitarea.

  BUCUREŞTI, 3 apr — Sputnik, Doina Crainic. Noile reguli introduse de Fisc prevăd că românii care obțin din străinătate venituri din activități independente și care stau în țară mai mult de 183 de zile pe an trebuie să depună o declarație, care, din 2018, a fost inclusă în Declarația Unică.

  Astfel, potrivit Codului Fiscal, românii care prestează periodic activități independente peste graniță trebuie să depună declaraţia dacă: centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România (averea, familia, copiii); persoana este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.

  Declarația 201, care era depusă până acum, a fost comasată, împreună cu alte șase, în una singură, numită Declarație Unică. Termenul de depunere este 15 iulie 2018 pentru veniturile realizate în 2017. În 2019, declarația trebuie depusă până pe 15 martie.

  Pe de altă parte, persoanele care lucrează cu contract individual de muncă în străinătate, încheiat cu firme care au sediile în acele state, în special în statele Uniunii Europene cu care România are încheiate convenții de evitare a dublei impuneri, nu trebuie să depună în țară această declarație.

  În schimb, persoanele care au contracte de muncă încheiate cu firme din România, dar lucrează periodic în străinătate ca detașate, trebuie să depună declarația numai dacă acele persoane au stat în țară mai mult de 183 de zile în ultimul an.

  De asemenea, românii care pleacă la muncă în străinătate și stau în altă țară mai mult de 183 de zile dintr-un an trebuie să depună la ANAF, cu 30 de zile înaintea plecării, un chestionar pentru stabilirea rezidenţei acestora.

  Tagurile:
  diasporă, impozite, Codul Fiscal, Venituri
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei