01:52 16 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.34
 • USD17.31
 • RUB0.28
 • RON4.05
 • UAH0.74
  Kreuzberg, Berlin

  Românii din Germania: oraşele unde este cea mai mare nevoie de lucrători români

  © Flickr / Alper Çuğun
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  971771

  Românii care locuiesc deja în Germania sau care vor să muncească în această ţară pot afla care sunt oraşele şi regiunile în care există cerere mare de angajaţi şi domeniile în care este cea mai mare nevoie de personal. Ce dezvăluie un studiu recent.

  BUCUREŞTI, 25 iun — Sputnik, Doina Crainic. Dacă solicitanții de slujbe sunt flexibili în ceea ce privește locul de reședință, atunci şansele lor sunt mai mari. În Germania, există nevoi diferite în funcție de regiune. Un studiu recent arată care sunt grupurile profesionale cele mai căutate şi landurile cu cerere mare de angajaţi.

  O cercetare realizată de Asociația patronală federală a furnizorilor de personal arată că disponibilitatea de a-ţi schimba locul de reşedinţă poate conduce la mai mult succes în domeniul profesional. În studiul realizat în mai, au fost analizate mai mult de 818.700 de anunțuri de locuri de muncă de la peste 120.800 de companii, potrivit n-tv.de.

  În est, în luna mai s-au căutat foarte mulți meseriași, ponderea ofertelor de muncă pentru aceștia fiind de 30% în Turingia, 28% în Saxonia-Anhalt, 27% în Saxonia, 25% în Brandenburg, 22% în Mecklenburg-Vorpommern și de 15% în Berlin.

  În vestul Germaniei, a existat o cerere deosebit de mare pentru angajați în vânzări, proporția fiind de 19% în Saarland, 15% în Renania-Palatinat, 13% în NRW, 14% în Hesse și 12% în Saxonia Inferioară.

  În sud, au fost cele mai multe oferte în domeniul tehnic: în Bavaria, proporția a fost de 20%, iar în Baden-Württemberg, de 22%.

  În nord — Schleswig-Holstein, Bremen, Hamburg și zone din Saxonia Inferioară — există un număr tot mai mare de oferte pentru diferite grupuri profesionale. În special, au existat numeroase oferte pentru specialiști IT, tehnicieni, personal responsabil de vânzări și specialişti în domeniul sănătății.

  În general, studiul arată că persoanele care caută un loc de muncă fără a ţine cont de locul în care se află acesta găsesc foarte multe oferte de muncă în landurile Bavaria, Renania de Nord-Westfalia și Baden-Württemberg. Pe de altă parte, în landuri precum Bremen și Saarland au existat cele mai puține anunțuri de locuri de muncă.

  În special în orașele mari au fost numeroase oferte de locuri de muncă: în Berlin au fost publicate 51.830 de oferte de locuri de muncă, în München, 42.270, în Hamburg, 36.291 și în Frankfurt pe Main, 24.184. De asemenea, Stuttgart s-a aflat în top, cu 19.505 de oferte, Köln, cu 18.369, iar Düsseldorf, cu 15.813 oferte de locuri de muncă.

  Pe de altă parte, românii care aleg să muncească în Germania nu trebuie să facă un astfel de pas până nu se informează temeinic cu privire la drepturile lor ca muncitori în această ţară, drepturi despre care pot citi aici. Situaţia umilitoare în care ajung mulţi români, după cum arată şi acest cutremurător caz recent , trebuie să dea de gândit conaţionalilor noştri înainte de a decide să plece la muncă în Germania sau în alte ţări din UE. Românii au un proverb: „Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n ţara ta!"

  Tematic

  Apel disperat al autorităţilor noastre pentru românii din „rezervaţia germană”
  Românii din Germania, atenţie: perioada când riscaţi amenzi mari. La ce să fiţi atenţi
  Populația Germaniei crește din contul românilor, polonezilor și bulgarilor
  Românii din Germania: drepturile ca muncitori în această ţară
  Tagurile:
  landuri, oferte de slujbe, profesii, români, Orașe, Germania


  Știrile Zilei