15:40 06 August 2020
În direct
 • EUR19.69
 • USD16.64
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  110010

  În Germania sunt plecaţi mulţi români la muncă în speranţa unui trai mai bun. Însă este important să-şi cunoască bine drepturile şi să ştie că au posibilitatea de a-şi negocia salariul. Cinci aspecte pe care trebuie să le aibă în vedere.

  BUCUREŞTI, 18 iul — Sputnik, Doina Crainic. Pentru a nu lăsa la voia întâmplării succesul unei negocieri, trebuie îndeplinite anumite condiții. Sunt necesare o strategie bine gândită și tact. Chiar dacă nu puteți anticipa toate situațiile neprevăzute, o pregătire bună vă va ajuta să vă atingeţi mai uşor scopul.

  Pentru a obține cele mai bune rezultate în negocierea salariului, ţineţi cont de următoarele aspecte. Aceste trucuri au fost oferite pentru n-tv.de de Norbert Rohleder, profesor de management al resurselor umane și interacțiuni sociale, la Universitatea din Mainz.

  1. Ce salariu doriți să obțineți?

  În primul rând, trebuie să cunoaşteţi valoarea muncii dvs. Trebuie să ştiţi care este salariul dvs. actual. Nu uitați să includeți toate serviciile suplimentare furnizate de angajator. Sunt finanțate cursurile de formare? Vi s-a oferit un telefon mobil de serviciu sau chiar o mașină de serviciu privată?

  Comparați apoi salariul dvs. cu cel al altora. Cu cât sunt plătiţi angajaţi cu experiență similară în posturi asemănătoare? Luați în considerare diferențele regionale în ceea ce priveşte salariile. Apoi gândiţi-vă dacă salariul dvs. este mediu, mai mic sau mai mare.

  În oferta pe care o faceţi, specificați o limită superioară. Partenerul de negociere va stabili o limită inferioară în oferta sa. Gândiți-vă ce aţi mai accepta ca o alternativă la majorarea salariului fix: plăți unice, beneficii în natură, reduceri pentru angajați, program de lucru mai flexibil, mai multe concedii etc.

  2. Care sunt argumentele pentru o creştere a salariului?

  Faceți o listă cu realizările dvs. Puteţi ține un jurnal al activităților dvs, în care să înregistraţi orele de muncă suplimentară, munca peste program, alte realizări.

  Ierarhizaţi argumentele, puneți pe primul loc pe cele mai slabe, iar pe cele pe care le consideraţi cele mai convingătoare, la sfârșit. De asemenea, un avantaj psihologic îl poate aduce faptul de a discuta cu superiorii dvs. mai degrabă despre o ajustare a salariilor decât de o creștere a salariilor.

  Gândiţi-vă şi la posibile contraargumente ale șefului dvs., pentru a vă pregăti pentru reacții adecvate și pentru a respinge obiecțiile sale.

  3. Când este momentul potrivit pentru o negociere?

  Momentul potrivit poate fi când se schimbă profilul dvs. ca angajat, când vă sunt atribuite mai multe responsabilități. Dar chiar și dacă nu se schimbă profilul dvs., întrevederile pentru a discuta despre o mărire de salariu sunt legitime. În multe companii, se stabilesc interviuri de evaluare ale angajaților la sfârșitul sau la începutul anului. Puteţi profita de un interviu planificat de evaluare pentru a vă negocia salariul. Însă trebuie să țineți cont de situaţia generală din companie în momentul când intenţionaţi să înaintaţi cererea. De exemplu, rezultate economice bune sau încheierea cu succes a unor afaceri pot fi un climat favorabil.

  4. Cu cine să negociați?

  Adaptaţi-vă tactica de negociere în funcţie de cealaltă persoană. Vorbiţi cu departamentul de resurse umane al companiei, cu care, de altfel, aveţi contacte reduse? Atunci nu trebuie să abordaţi prea direct lucrurile în negociere. Explicați că doriți să discutați despre perspectivele dvs. ca angajat și de oportunitățile de dezvoltare ale companiei.

  Pe de altă parte, dacă negociați direct cu superiorul dvs., luați în considerare și trăsăturile personale ale partenerului de negociere. De exemplu, dacă știți șeful dvs. este un om sobru, bine informat, concentrați-vă pe fapte. Dacă este un lider de echipă empatic, poate fi util să includeți o latură mai personală în argumentele dvs.

  5. Cum vă comportaţi dacă nu vă atingeţi obiectivul?

  Faptul de a vă plânge cu privire la costurile private crescute sau de a face remarci comparative cu privire la colegi sau salariul acestora nu vă va ajuta să vă atingeți obiectivul. Dimpotrivă, acest lucru vă va slăbi argumentele sau îi va trezi îndoieli superiorului cu privire la poziţia dvs. ca membru loial al echipei.

  Încercarea eşuată de a obţine o creştere a salariului poate fi o experienţă utilă. Învăţaţi din greșelile dvs. și din deciziile greşite. La următoarea ocazie — care va veni, cu siguranţă, — veţi avea un plan mai solid și o stimă de sine mai puternică.

  Nu în ultimul rând: pătraţi în minte faptul că trebuie să negociaţi. Nu vă lăsaţi impresionaţi de prima reacție a partenerului de negociere față de oferta dvs. și nu acceptați imediat prima ofertă. Fiți încrezător și hotărât, fără însă a exagera jocul. O anumită perseverență este benefică.

  Tematic

  Populația Germaniei crește din contul românilor, polonezilor și bulgarilor
  Românii din Germania: drepturile ca muncitori în această ţară
  Români în Germania: informaţii privind piaţa muncii şi cele mai lucrative slujbe
  Tagurile:
  negociere, drepturi, Angajare, salariu, români, Germania


  Știrile Zilei