11:43 17 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.58
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.73
  Oameni în etate, Montalcino, Toscana

  Italia are nevoie disperată de muncitori români „angajaţi legal". În ce sectoare

  © Sputnik / Игорь Михалев
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  292130

  În Italia există o cerere tot mai mare de muncitori imigranţi angajaţi legal, însă sunt tot mai puține cereri de angajare înregistrate la INPS, Institutul Național de Protecție Socială din această ţară, a declarat Tito Boeri, președintele instituției.

  BUCUREŞTI, 19 iul — Sputnik, Doina Crainic. Tito Boeri, preşedintele Institutului Național de Protecție Socială din Italia, a declarat că s-a înregistrat o scădere tot mai accentuată a numărului de lucrători casnici — îngrijitoare şi menajere — înregistraţi în statisticile INPS, în ciuda faptului că, în contextul îmbătrânirii populaţiei italiene, cererea pentru aceşti lucrători este din ce în ce mai mare.

  Acesta a mai spus că, din anul 2011, nu au mai fost emise decrete privind regularizarea muncitorilor imigranţi, ceea ce a condus la propagarea muncii la negru, multe lucrătoare casnice muncind fără contract.

  „Cred că este foarte important să oferim familiilor posibilitatea de a angaja lucrători casnici în mod legal. Ne-am referit mereu la imigranții care muncesc legal, plătind contribuții. Totuşi, pentru ca aceştia să ajungă să fie angajaţi legal, trebuie să avem politici privind imigraţia realiste şi uşor de aplicat. Ceea ce am făcut în ultimii ani a fost să închidem uşa în faţa imigrației legale", a declarat Tito Boeri, citat de ilsole24ore.com.

  Potrivit lui Boeri, această situaţie conduce la răspândirea imigraţiei ilegale, iar statul italian nu mai beneficiază de contribuţiile care ar fi deosebit de importante.

  Preşedintele INPS a avut mereu o poziţie favorabilă lucrătorilor străini, pe care îi consideră indispensabili pentru economia italiană, ceea ce îl situează în opoziţie cu politica anti-imigraţie susţinută de noul guvern.

  Fiind întrebat dacă nu îi este teamă că va fi înlăturat din funcţie, Tito Boeri a spus că îşi face treaba, că nu se gândeşte decât la aceasta şi că „sunt foarte multe lucruri de făcut. Mandatul meu expiră la începutul anului 2019, mai sunt încă șase luni până la sfârșitul mandatului meu", timp în care „poţi face multe lucruri".

  Tematic

  Românii din Italia: angajarea pe timpul verii. Salariu, contract, ore de lucru
  Românii din Italia: contractele de angajare pe 2018 se schimbă. Noutatea introdusă
  Românii din Italia: cum ştiţi dacă angajatorii vă plătesc corect contribuţiile
  Tagurile:
  sectoare, angajați legal, români, nevoie, Italia


  Știrile Zilei