03:29 24 August 2019
În direct
 • EUR19.80
 • USD17.89
 • RUB0.27
 • RON4.19
 • UAH0.72
  Germania, Köln

  Românii care muncesc în Germania: important legat de salarii, impozitare, fişa de plată

  © Sputnik / Александр Кожохин
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  546230

  Românii care lucrează în Germania sau care intenţionează să meargă la muncă în această ţară pot afla informaţii de mare interes despre salarii, clasele de impozitare şi fişa de plată.

  BUCUREŞTI, 28 aug — Sputnik, Doina Crainic. În primul rând, românii trebuie să ştie că, în Germania, salariul se negociază la valoarea lui brută, prin urmare suma pe care o veţi primi în mână va fi diferită de cea negociată în timpul interviului, potrivit ziarulromanesc.de.

  Din salariul brut vor fi reţinute contribuţiile sociale (asigurarea de sănătate şi îngrijire, asigurarea de şomaj, pensia) şi impozitul pe venit, cel pentru biserică, unde este cazul, şi sporul de solidaritate. Valoarea reţinută depinde de situaţia angajatului, şi anume, în ce Land locuieşte, ce religie are, dacă e căsătorit şi dacă are copii.

  De exemplu, un angajat din Hessen necăsătorit şi fără copii, încadrat la clasa de impozitare 1, cu un salariu brut de 3.000 euro, de religie ortodoxă, va avea un salariu net de cca 1.900-1950 euro. Aproximativ 450 euro reprezintă impozitele, iar aproximativ 600 euro, prestaţiile sociale.

  Dacă se încadrează într-o clasă de impozitare de la 1 la 3, angajatul poate avea în plus aproximativ 300 euro, însă clasa de impozitare 5 majorează substanţial impozitul, ceea ce poate duce la înjumătăţirea salariului net al angajatului.

  Toate reţinerile din salariul brut sunt prezentate detaliat în fluturaşul de salariu.

  Alte date importante pe care le conţine fişa de plată sunt: numele şi adresa angajatorului, numele şi adresa angajatului, numărul de identificare fiscală, numărul de asigurări sociale, perioada pentru care se emite statul de plată, clasa de impozitare, numărul copiilor pe care angajatul îi are, sume forfetare de indemnizaţii pentru persoanele cu dezabilitati ori părinţii singuri, suplimente de plată, bonusuri, beneficii băneşti de Crăciun, suplimente pentru zilele de sărbătoare, duminici, sporurile de noapte şi desigur, valoarea salariului net.

  Tematic

  Românii din Germania. Cum vă cunoaşteţi drepturile ca angajaţi. Munca în schimburi
  Românii din Germania: oraşele unde este cea mai mare nevoie de lucrători români
  Şocant! Rezervaţie de români plecaţi la muncă, descoperită în Germania!
  Germania are nevoie disperată de muncitori români. Sectorul cu cele mai multe oferte
  Tagurile:
  impozite, salarii, români, Germania


  Știrile Zilei