07:15 23 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.12
 • USD17.88
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Avion

  Români din diaspora, iată ce vi se pregătește! Cum veți mai veni acasă?

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  120422

  Scumpirea biletelor de avion ar pune mulți români din afara granițelor în imposibilitatea de a mai zbura, obligându-i să plece spre țară cu mașina sau autocarul.

  BUCUREȘTI, 3 sep — Sputnik, Daniel George Nistor. Milioane de români muncesc în țările dezvoltate ale Uniunii Europene. Când vin acasă în concediu sau în zilele libere, ei călătoresc, cel mai adesea, cu avioanele low-cost. Companii ca Ryan Air, Blue Air sau Wizz Air, specializate în astfel de zboruri, vând bilete mult mai ieftine decât Air France sau Lufthansa.

  În ultimul timp însă, presate de concurență, chiar și liniile aeriene clasice au început să ofere zboruri ieftine. De exemplu British Airways pune în vânzare bilete de la 41 euro pe ruta București-Londra sau de la 122 de euro pe ruta București-Dubai, conform site-ului de rezervări esky.ro.

  British Airways, pe site-ul esky.ro
  British Airways, pe site-ul esky.ro
   

  Comentând greva recentă de la Ryan Air, o prestigioasă publicație germană a găsit soluția la nemulțumirile personalului.

  "Această nebunie cu zborurile-chilipir trebuie să înceteze", scrie jurnalistul Lars Halter în Deutsche Welle.

  Acesta continuă, spunând direct: "mai demult, zborurile cu avionul erau rezervate celor cu venituri mai bune". Și tot el crede că "nu trebuie să revenim la acele timpuri".
  Apoi aduce însă un argument pentru scumpiri.

  "Dar aceste prețuri ridicol de mici la zborurile cu avionul, care nu acoperă nici măcar costurile călătoriei, nu ar trebui să existe. Aceste prețuri se reflectă negativ asupra salariilor și pun în mișcare o spirală deloc benefică. Salariile mici cresc cererea pentru produse și servicii ieftine. Ceea ce este de folos doar pentru acele companii care își plătesc și mai prost angajații. La final, cu salariile minime nu avem cu toții decât de pierdut", afirmă Halter.

  (În paranteză fie spus, și compania germană Lufthansa, care nu e low-cost, a fost zguduită în ultimii ani de un șir de greve, deci astfel de probleme pot interveni și "la case mai scumpe").

  Editorialistul de la Deutsche Welle se arată îngrijorat de soarta angajaților liniei aeriene cu capital irlandez care a fost afectată de grevă.

  "Piloții Ryanair zboară spre multe destinații și au parte de cele mai scurte pauze permise de autoritățile de supraveghere a traficului aerian. Își plătesc pregătirea din buzunarele proprii și zboară chiar și atunci când sunt bolnavi, pentru că firma lor nu plătește zilele libere pe caz de boală", scrie Lars Halter.

  El contrazice astfel teoria vehiculată în mediile neoliberale, potrivit căreia "mai bine cu un job în condiții grele decât să nu ai job". Pentru că o majorare a prețurilor la bilete ar putea duce la o scădere a numărului de clienți, afectând veniturile companiei și punând în pericol multe locuri de muncă.

  Dacă toate prețurile vor crește și vor mai exista numai bilete de avion la sute de euro, pentru cei mai mulți dintre est-europeni va fi aproape imposibil să își mai permită o călătorie cu avionul. Aceștia ori vor veni acasă mai rar, ori vor fi nevoiți să meargă cu autocarul sau mașinile personale, ceea ce înseamnă ore numeroase și obositoare pe drum.

  Tematic

  Cele mai ieftine curse cu avionul. Bilete sub 3 euro
  Important pentru amatorii de călătorii: cum să procuri bilete de avion ieftine
  Călătorii cu avionul: Războiul tarifelor pe piaţa biletelor low-cost
  Tagurile:
  propunere scumpiri, războiul tarifelor, bilete ieftine, zboruri low-cost
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei