05:52 12 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  24720

  Numărul adepților ritului creștin-ortodocs a cunoscut, în ultimii trei ani, o creștere vertiginoasă.

  BUCUREȘTI, 17 sept — Sputnik. Ortodocșii reprezintă a doua comunitate ca pondere în Austria, anunță Der Standard.

  Potrivit datelor statistice din 2017, în țară locuiesc peste 700 mii de musulmani, însă creștin-ortodocșii i-au depășit numeric. În anul 2014 ei erau înregistrați în număr de 500 mii, însă, potrivit secretariatului Mitropoliei Ortodoxe grecești din Austria, în prezent e vorba de o comunitate de 750-800 mii de ortodocși.

  "În ultimii ani, cel mai mare grup de imigranți reprezentând 50% dintre aceștia au fost românii. Cu toate acestea, ei nu sunt percepuți ca migranți clasici, deoarece se deplasează în spațiul intern al Uniunii Europene", a declarat cotidianul Der Standard reprezentantul fundației „Pro Oriente", Florian Wegscheider.

  Totodată, acesta a recunoscut că migranții ortodocși, majoritatea fiind din regiunea Balcanilor, întâmpină bariere lingvistice în noua lor țară, având probleme de integrare în societatea austriacă.

  Dublin
  © Sputnik / Дмитрий Паршин

  "Este nevoie de o mulțime de activități de integrare", consideră Wegscheider.

  "În trecut i-ați fi putut ignora pe ortodocși ca minoritate, astăzi nu mai este posibil", a mai adăugat acesta.

  Potrivit lui, în prezent creștinii ortodocși se confruntă cu lipsa bisericilor, multe parohii nu au proprii locașuri sau centre comunitare, oamenii fiind nevoiți să se îndrepte spre structurile catolice.

  Actualmente, în Austria există 17 parohii și filii ortodoxe românești, care se află sub oblăduirea Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

  Tematic

  Irlanda devine tot mai ortodoxă și mai românească
  Tagurile:
  creștini ortodocși, musulmani, Biserica Ortodoxă, Austria


  Știrile Zilei