04:35 20 August 2019
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.62
 • RUB0.26
 • RON4.14
 • UAH0.70
  Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Preşedintele Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella

  Românii din Italia, important: Ce a discutat preşedintele Iohannis cu omologul său italian

  © Photo: Presidenza della Repubblica
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  330 0 0

  Preşedintele Klaus Iohannis se află în vizită în Italia, țara cu cea mai numeroasă comunitate de români din Europa. Astăzi a avut o întrevedere cu preşedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella.

  BUCUREŞTI, 16 oct — Sputnik, Doina Crainic. Este prima vizită de stat în Italia a unui președinte român din ultimii 45 de ani. Vizita lui Iohannis are loc cu ocazia împlinirii a 10 ani de la încheierea Parteneriatului Strategic Consolidat între România și Italia.

  La întrunirea de ieri, cei doi preşedinţi au discutat despre relaţiile dintre cele două ţări, relaţii „bazate pe legături istorice și culturale foarte vechi și pe legături sociale, umane, economice actuale" (Sergio Mattarella), făcându-se referire şi la comunitatea de români din Italia, cea mai numeroasă comunitate de români din Europa.

  În cadrul declaraţiei de presă comune, preşedintele italian Sergio Mattarella a declarat că în Italia există o importantă comunitate românească, „cea mai importantă în Italia, cea mai mare", fiind vorba de circa 1,2 milioane de români.

  De asemenea, Mattarella s-a referit şi la companiile italiene active în România, fiind în număr de peste 19.000 de companii, precum şi la colaborarea la nivel cultural dintre cele două ţări, în acest sens desfăşurându-se „multe colaborări între universitățile române şi italiene şi schimbul de studenți între țările noastre este foarte important".

  Iohannis, despre românii din Italia

  La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat „comunitatea de valori, istoria comună, cultura bogată comună" şi faptul că „am ajuns foarte repede şi cu sentimente foarte pozitive la discuții despre cele două comunități reciproce, comunitatea italiană foarte numeroasă deja, din România, și comunitatea românească din Italia".

  „Avem, în Italia, aproximativ 1,2 milioane de români, este cea mai mare comunitate românească din afara granițelor țării, și am putut să subliniem, împreună cu domnul Președinte Mattarella, că această comunitate de români este foarte bine integrată în Italia, foarte bine apreciată", a declarat Iohannis, care a transmis mulțumiri pentru felul în care românii sunt tratați și integrați în Italia.

  Totodată, preşedintele a reamintit că România rămâne „o piață foarte atractivă" pentru Italia, adăugând că ţara noastră aşteaptă cu mare interes „noi şi noi investiții şi oameni de afaceri care vin să îmbogățească relația noastră economică bilaterală".

  Tematic

  Iohannis, gafe ridicole filmate în Italia! Celebru jurnalist o face praf pe "prima" Carmen
  Drepturile românilor din Italia. Contractul pentru îngrijitoare: drepturile și obligațiile
  Românii din Italia, în alertă: Circulara Salvini ordonă evacuarea caselor ocupate ilegal
  Românii care muncesc în Italia: cazarea şi masa, plătite şi sub formă de alocaţie
  Italia, pământ românesc? Românii, cea mai numeroasă minoritate în Italia (HARTA)
  Tagurile:
  Români în Italia, vizită, Klaus Iohannis, Sergio Mattarella, Italia


  Știrile Zilei