13:25 24 Noiembrie 2020
În direct
 • EUR20.47
 • USD17.19
 • RUB0.23
 • RON4.20
 • UAH0.61
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  62910

  O grupare infracțională specializată în trafic de persoane în Marea Britanie a fost recent destructurată de politiștii și procurorii DIICOT din Vrancea, în colaborare cu autoritățile britanice.

  BUCUREŞTI, 23 oct – Sputnik, Doina Crainic. Într-un comunicat de presă al IPJ Vrancea se precizează că, în urma perchezițiilor, au fost ridicate în vederea cercetărilor 6 autoturisme, 12.850 de lire sterline, peste 126.000 de lei, 500 de grame de bijuterii din aur, documente și carduri bancare emise de autoritățile din Anglia. 12 persoane au fost duse la audieri.

  Cercetările au scos la iveală faptul că, în perioada 2015 – 2018, opt bărbați și patru femei, cu vârste cuprinse între 26 și 50 de ani, din județul Vrancea, ar fi constituit un grup infracțional organizat, specializat în traficul de persoane, pe care le-ar fi exploatat, prin muncă, în Anglia.

  Membrii grupului ar fi racolat, transportat și găzduit pe teritoriul statului englez sute de persoane, marea majoritate din România, pe care, prin inducere în eroare și abuz de autoritate, uneori prin violență, lipsire de libertate și reținerea documentelor de călătorie le-ar fi obligat să muncească, în folosul lor. În acest fel, membrii grupării ar fi obținut mari sume de bani și foloase materiale.

  De asemenea, membrii grupului infracțional ar fi intermediat, pentru alți cetățeni români, încheierea unor contracte de muncă în diferite domenii de activitate, în special în construcții, și le-ar fi oferit salarii mult mai mici decât cele obținute de la angajator, diferența fiind însușită de către aceștia în mod ilegal. Victimele ar fi fost cazate în condiții insalubre, iar hrana insuficientă.

  Conform legislației române, bănuiții sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și spălare de bani, iar, conform legislației britanice, aceștia sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de sclavie modernă, se mai precizează în comunicat.

  Până în prezent, în urma activităților desfășurate, 4 persoane au fost depistate pe raza județului Vrancea, iar 8 pe teritoriul Angliei.

  Comunicatul DIICOT mai menţionează că la locaţiile percheziţionate au fost identificate 35 de victime dintre care 7 au fost incluse în NRM (mecanismul de referinţă a victimelor traficului de persoane). Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul unei echipe comune de anchetă denumită Operaţiunea Cardinas (2016-2018).

  Tematic

  Brexit fără acord: Nou raport despre situaţia la care să se aştepte românii din UK
  Românii din UK: regiunea şi sectoarele cu mai multe oferte de muncă în contextul Brexit
  Românii din UK: Cetățenii europeni nu vor primi tratament preferenţial după Brexit- Raport
  Românii din UK: „Britanicii cred că suntem aici sclavi şi ne tratează ca atare"
  Românii din Marea Britanie. Anunţul lui May despre accesul imigranţilor din Europa de Est
  Românii din Marea Britanie. Brexit, cel mai teribil scenariu - inevitabil

  Știrile Zilei