16:44 23 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.69
 • USD17.55
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Italia

  Românii din Italia și drepturile lor. INPS verifică neplata contribuţiilor sociale

  CC0
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  770 0 0

  În Italia, au început verificările INPS (Institutul Naţional de Asigurări Sociale) cu privire la contribuțiile neplătite datorate lucrătorilor din sectorul domestic şi cel al asistenţei acordate familiilor.

  BUCUREŞTI, 14 nov – Sputnik, Doina Crainic. Au început controalele anuale cu privire la contribuțiile către INPS neplătite de către angajatorii din sectorul domestic. Operațiunea, denumită „Silenti 2018”, prevede trimiterea către angajatori de notificări cu privire la regularitatea contribuțiilor plătite pentru îngrijitori, lucrători casnici și bone.

  Este vorba de cazul referitor la discontinuitatea plăților, cu alte cuvinte, contribuţii care, cumulate, nu acoperă minimul de 20 de ani pentru a permite contribuabilului să beneficieze de pensie la vârsta de 67 de ani și, din acest motiv, aceste contribuţii se pierd.

  Controalele INPS vor viza contribuțiile plătite pentru menajere, îngrijitori și bone începând din 2014 și, în cazul în care se constată nereguli cu privire la plata a cel puțin un sfert din contribuțiile datorate, angajatorul va primi o somaţie prin care i se va cere să regularizeze situaţia, potrivit portalului italian ebada.it

  Ca și în cazul oricărui tip de lucrător, angajatorul este obligat să plătească contribuții INPS şi pentru lucrătorii casnici, contribuţii care vor fi utilizate nu numai pentru calcularea pensiei lucrătorilor, dar şi pentru accesarea de servicii precum concediul de maternitate, ajutoarele de șomaj și asigurarea în caz de accidente. Contribuțiile care trebuie plătite variază în funcție de tipul contractului, de situaţia dacă este pe durată determinată sau permanentă sau dacă timpul de lucru depășește 24 de ore pe săptămână.

  În cazul în care angajatorul primeşte scrisoarea cu notificarea de la Biroul fiscal, acesta va trebui să adune toate documentele referitoare la relația de muncă și să verifice dacă înştiinţarea cu privire la existenţa unor nereguli este fondată sau dacă este doar o eroare de calcul.

  În 2017, mii de contribuabili au primit notificări care, din cauza unei erori în sistemul informatic, conțineau cifre exagerate.

  În cazul în care reclamația INPS este întemeiată, angajatorul trebuie să plăteasca suma datorată în termen de 30 de zile, urmând instrucțiunile care vor fi prezentate în aceeași scrisoare. Aceeași scrisoare va conține şi instrucțiunile care trebuie urmate pentru o eventuală contestare a cererii de regularizare expediate de Institutul de Asigurări Sociale.

  Tematic

  Drepturile angajatului în Italia. Concilierea în caz de destituire
  Românii din Italia: contractele de angajare pe 2018 se schimbă. Noutatea introdusă
  Italia are nevoie disperată de muncitori români „angajaţi legal". În ce sectoare
  Români în Italia: Mai multe oportunităţi de angajare. Ce se întâmplă cu populaţia italiană
  Tagurile:
  Contribuții sociale, verificări, Italia


  Știrile Zilei