15:22 06 August 2020
În direct
 • EUR19.69
 • USD16.64
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  332541

  Iată cum pot calcula românii care lucrează în Franţa salariul net din salariul brut sau cum pot converti salariul net în salariu brut, după luarea în calcul a contribuțiilor la asigurările sociale și a plăţilor menţionate în fluturaşul de salariu. Alte informaţii importante de ştiut.

  BUCUREŞTI, 26 nov – Sputnik, Doina Crainic. Pentru a calcula salariul net, există o metodă simplă și rapidă, care vă permite să aflaţi suma exactă care vă este plătită în fiecare lună din salariul dvs. brut.

  Pentru aceasta, trebuie să deduceți aproximativ 23% din suma salariului brut pentru a obține o estimare a salariului net, potrivit portalului Droit-finances. De exemplu, în cazul în care câștigați 2000 de euro brut pe lună, veţi face calculul 2000 x 23/100 = 1540 de euro net. Însă dacă lucrați în serviciul public, trebuie să deduceţi procentul de 15% în loc de 23%.

  Aceasta este însă o estimare aproximativă, suma exactă putând varia în funcție de companie. Pentru a calcula suma precisă a salariului, trebuie să deduceți sumele exacte ce se scad din salariu, sume indicate în fluturaşul de salariu.

  Fluturaşul de salariu pe care îl primeşte angajatul menționează atât salariul brut, cât și salariul net. Acesta trebuie să includă mai multe informații obligatorii, în special:

  - Identitatea angajatorului;

  - Contractul colectiv de muncă valabil în cazul salariatului;

  - Locul de muncă deținut de angajat, cu indicele de clasificare;

  - Datele referitoare la concediul plătit de angajat;

  - Suma salariului brut, care apare de obicei în partea de sus a fluturaşului;

  - Toate bonusurile și beneficiile în natură;

  - Detalii cu privire la contribuțiile la asigurările sociale: CSG și CRDS, contribuțiile pentru cazurile de boală și maternitate, asigurări pentru bătrâneţe, alocațiile familiale, contribuțiile la asigurări de șomaj, contribuții la pensie.

  Prin urmare, pentru a calcula salariul net, este necesar să se deducă din salariul brut toate contribuțiile la asigurări sociale plătite de angajat. Salariul net este menționat în partea de jos a fluturaşului, după deducerea contribuţiilor. Dacă nu sunteți sigur de calculul de pe fluturaş, adresați-vă managerului de salarizare sau departamentului de resurse umane pentru a vă explica deducerile.

  Este important de ştiut că, atunci când negociați salariul înainte de angajare, în Franţa se obişnuieşte în general să se facă referire la salariul brut, nu la cel net. Pe de altă parte, suma salariului care trebuie afișată în declarația fiscală se referă la salariul net plătit.

  De asemenea, primele plătite de angajator sunt, ca și în cazul salariului, supuse contribuțiilor sociale. Prin urmare, atunci când primiți un bonus (bonus de vechime, al 13-lea salariu etc.), trebuie adăugată suma brută la salariul brut pentru luna curentă. Din această sumă veți putea calcula suma netă plătită de angajator.

  În ceea ce priveşte indemnizațiile de stagiu, normele sunt diferite. Acestea nu constituie un salariu. Nu există un impozit pe salariul brut în cazul acestui stagiu deoarece suma nu depășește suma minimă stabilită de regulamente.

  Tematic

  Franța: Macron nu mai vrea muncitori ieftini din Estul Europei. Ce fac românii
  Români în Franţa: noul Cod al muncii. Problema concedierii - ce trebuie să ştiţi
  Românii din Franţa, drepturile lor. Fluturaşul de salariu: date obligatorii, calculare
  Tagurile:
  salariu, drepturi, Franța, români


  Știrile Zilei